Vidović: Odbor za obranu uskoro će raspravljati o stanju u Oružanim snagama

Vijesti 23. stu 202116:46 0 komentara
Igor Kralj / Pixsell / Ilustracija

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović najavio je u utorak kako će taj Odbor uskoro raspravljati o stanju u Oružanim snagama RH, odnosno vidjeti koje su posljedice sukoba između predsjednika države i ministra obrane.

„Slijedeći Odbor ili onaj iza njega, stanje u Oružanim snagama sigurno će biti to jedna od točaka na dnevnom redu“, rekao je Vidović nakon današnje sjednice na kojoj je odlučeno o upućivanju Oružanih snaga u sedam mirovnih misija.

Istaknuo je i kako Saboru, vrhovnoj instituciji u državi, nije dano „operativno ulaziti“ u bilo koji dio, pa tako ni u Oružane snage, ali ima nadzornu ulogu.

„Element smo nekog nadzora i kontrole kako to sve funkcionira, s tog aspekta, imamo i zakonsku obvezu vidjeti što se događa, koje su posljedice ovoga sukoba“, rekao je predsjednik Odbora.

Pojasnio je i što Odbor u tom pogledu može učiniti.

Možemo primiti na znanje situaciju koja je u vojsci, možemo vidjeti posljedice tog sukoba, pa sve iznijeti pred javnost, vjerujem da je ona zainteresirana za stanje u vojsci, kazao je, navodeći kako se na Odboru danas nije govorilo o odnosima ministra i predsjednika.

Kad je riječ o upućivanju hrvatskih vojnika u mirovne misije, Vidović podsjeća da je Hrvatska posljednjih 20-ak godina izgradila imidž države predane međunarodnoj sigurnosti, miru i suradnji u međunarodnoj zajednici, posebice suradnji u okviru NATO saveza i misija koje podržavaju Ujedinjeni narodi.

Ovo su sve misije u kojima Hrvatska sa svojim oružanim snagama već sudjeluje, tako da smo praktički produžili njihov mandat za naredno razdoblje, kazao je predsjednik Odbora koji je odlučivao o upućivanju u mirovne misije u Poljskoj i Litvi, u operaciju potpore miru „Sea Guardian“ u Sredozemlju, operaciju koalicijskih snaga „Inherent Resolve“, NATO misiju u Iraku, u operaciju EU “EUNAVFOR MED IRINI”, te na dužnost u NATO zapovjednoj strukturi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!