“Vijeće prvi put jasno izrazilo spremnost da BiH dodijeli status kandidata”

Vijesti 23. lip 202221:37 > 22:00 1 komentar
N1

Čelnici država članica EU-a donijeli su u četvrtak u Bruxellesu povijesnu odluku o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji i obećali europsku perspektivu Gruziji. Hrvatski premijer Andrej Plenković je nakon sastanka rekao da se cijelo poslijepodne razgovarala o zemljama Zapadnog Balkana, uključujući i BiH.

“Prvo, odlučili smo Ukrajini dati status kandidata, smatram da je to odlično. To je nešto što sam ja u ime cijele Vlade nastojao poručiti cijelo vrijeme, zagovarao da se to učini, to je jedini logičan odabir u ovim okolnostima. To je važna poruka solidarnosti ukrajinskom vodstvu. Ista takva odluka donesena je i za Moldaviju. Gruziji je izražena spremnost za davanje statusa kandidata sukladno odluci EK”, kazao je Plenković.

“Imali smo veliku raspravu o zemljama jugoistočne Europe. Nas nekoliko, moram priznati da je Hrvatska, kao što i doliči, najveći zagovornik BiH, uspjeli smo napraviti formulaciju gdje Europsko vijeće prvi put ovako jasno izrazilo spremnost da se dodijeli BiH status kandidata”, rekao je Plenković te dodao:

PROČITAJTE JOŠ

“Za to je potrebno da EK izvijesti o najbitnijim reformama koje su sadržane u zaključcima Vijeća i mišljenju Komisije. Iz njih treba izvući one koje su najvažniji i nakon toga je Vijeće spremno dodijeliti status kandidata”.

Hrvatskoj je to važno, kaže Plenković, jer je to nama susjedna zemlja u kojoj živi pola milijuna Hrvata.

“Želimo da ulovi korak s drugim zemljama regije, nakon dana Ukrajinom, Gruzijom i Moldavijom. Poruka je također liderima BiH da se hitno pristupi reformi ustava, izbornog zakona, kako bi se i taj ključni preduvjet za izbore u listopadu mogao dovršiti na najbolji mogući način. S te strane, gledajući sve okolnosti, puno zemalja je bilo rezervirano prema BiH, ovo je danas veliki pozitivan signal prema nama susjednoj zemlji, a možemo reći zahvaljujući Hrvatskoj”, rekao je Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.