Vijećnik iz Dekanićeve županije: Imam dokaze da se prometna pokušala zataškati

Vijesti 17. ožu 202312:15
N1

Nezavisni vijećnik iz Vukovarsko-srijemske županije Nikola Kajkić u 11:55 sati ili u "5 do 12" u Vukovaru započeo je konferenciju o uhićenju vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića. Najavio je da će iznijeti dokaze da se odugovlačilo s istragom, te da se cijeli incident pokušao zataškati.

Podsjetimo, sudac istrage osječkog Županijskog suda sinoć je odredio jednomjesečni istražni zatvor za Dekanića i još četvero okrivljenika koje Uskok tereti za nekoliko kaznenih djela.

Okrivljenici koje tužiteljstvo tereti za trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganje u tim nedjelima, vezanim uz prošlogodišnju Dekanićevu prometnu nesreću i za koje je predložen istražni zatvor, privedeni su na osječki Sud nešto prije 14 sati, a ročište je trajalo skoro šest sati.

“Policajaci i građani su mi dostavljali dokumente”

“Tijekom trajanja istrage su se događale čudne stvari. Neobično je da je sve to trajalo godinu dana”, rekao je Kajkić.

“Od strane meni nepoznatih policajaca i građana su mi dostavljani dokumenti o tome što se dogodilo, o tome ću govoriti”, rekao je.

Kaže da se na policiju pokušalo utjecati da se slučaj zataška. Kaže da je Dekanić 2019. pod utjecajem alkohola izazvao nesreću u kojoj je lakše ozlijeđena jedna osoba. Sud u Vinkovcima mu je izrekao opomenu, a ne novčanu kaznu i zabranu upravljanja vozilom, kaže. “Da je primjereno kažnjen, ovo sad se vjerojatno ne bi dogodilo”, rekao je Kajkić.

“Unutarnja kontrola zaključila da nema nepravilnosti”

Zbog ovog slučaja je poslana unutarnja kontrola u policiju, kaže. “Zaključak je bio: neka ovo ostane unutar kuće”, rekao je i dodao: “Vidite da nisu svi jednaki pod zakonom”.

26. travnja je ministar poslao unutarnju kontrolu koja je 12. svibnja zaključila da nema nepravilnosti u postupanju nakon zadnje nesreće, a građani su u međuvremenu više puta Uskoku poslali dokumente, rekao je.

“Uskok je sve to zaprimio i očito procesuirao”, rekao je.

“2. svibnja sam dobio na mail pismo policajca, koje je poslano i Uskoku, u kojem piše 70% onog što je sad objavio i Uskok. Tu na stranici 2. piše da je suvozač testiran na alkohol, što se inače ne radi. Policija nije upisala niti jednog svjedoka iako ih je bilo šest do osam”, rekao je Kajkić.

“Piše i da je prema dojavi anonimnih policajaca za kojeg je poznato da za načelnike i šefove rješava takve stvari. Kakve stvari? Pa, prljave”, rekao je.

Nakon par minuta je policija razgovarala s Dekanićem, dalje od drugih ljudi i nakon toga su otišli, rekao je.

“Navodno je Dekanić rekao da ništa ne pišu jer će on nadoknaditi štetu, iako su vidjeli da se radi o službenom vozilu”, rekao je, prenosi Index.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.