Premijer Plenković: U Hrvatskoj će se raditi sastojci za Pfizerovo cjepivo

Vijesti 20. svi 202106:57 > 13:46 0 komentara
Andrej Plenković
Matija Habljak/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na današnjoj je sjednici Vlade najavio kako će se u tvornici u Savskom Marofu proizvoditi DNK predložak za izradu cjepiva Pfizera.

“Prošlog tjedna smo premašili broj milijun cijepljenih sugrađana prvom dozom cjepivom, a nakon toga ubrzana dinamika se nastavila. S jučerašnjim danom došli smo do ukupnog broja od 1.109.161 cijepljenih jednom dozom. Trećina odraslog stanovništva primila je barem jednu dozu cjepiva. Do 30. lipnja očekuje se da će biti procijepljeno između 50 i 55 posto odraslih. Mislim da ćemo ovom dinamikom sasvim sigurno ostvariti svoj cilj. Još jednom bih pozvao sve građane da se cijepe te zahvalio svima koji rade na programu cijepljenja”, rekao je Plenković na početku svog uvodnog obraćanja.

Dodao je da su u tijeku završni razgovori i planiranje uvođenja zelenih digitalnih putovnica za Hrvatsku. “Ta potvrda važna je nastavak normalnog života. Zainteresirani smo da se u EU što prije postigne dogovor kako bi Hrvatska kao turistička zemlja mogla prihvatiti sve koji žele doći u Hrvatsku.

U Savskom Marofu proizvodit će se sastojci za Pfizerovo cjepivo protiv koronavirusa, najavio je Plenković.

“Razgovarao sam s čelnim čovjekom Pfizera o razdoblju koje je pred nama, dobili smo potvrdu da će se njihova tvornica u Savskom Marofu uključiti u proizvodnju materijala za cjepivo. Tvornica u Savskom Marofu radit će DNK predložak za izradu cjepiva Pfizera, odnosno sastojke za cjepivo. U Hrvatskoj će se raditi sastojci za Pfizerovo cjepivo. Riječ je o investiciji od 10 milijuna dolara, bit će zaposleno još 30 ljudi”, kazao je.

Još jednom je ponovio kako će Vlada načelno zabraniti rad nedjeljom, osim 16 nedjelja u godini. “To je bitno za nukleus hrvatskog društva, a to je obitelj. Hrvatska je turistička zemlja, naći ćemo pravu mjeru”, kazao je.

Osvrnuo se i na današnji sastanak Vijeća obrane, na kojem je sudjelovao s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem. Rekao je daje Vijeće dalo podršku Vladi za daljnji proces nabave borbenih aviona.

“Vijeće je zahvalilo Povjerenstvu i stručnoj radnoj skupini i dalo potporu Vladi u dovršenju procesa nabave, koja je najveća u povijesti Hrvatske vojske. Omogućit će vrstu sposobnosti koju nam je korisno imati u budućnosti, čime postajemo važan akter u obrambenom smislu i kredibilniji saveznik u okviru NATO-a, partner u okviru EU-a. Možemo participirati u različitim međunarodnim misijama”, zaključio je Plenković.

Vlada raspravlja o potresu i koronavirusu

Članovi Vlade dobit će informaciju o aktualnom stanju vezanom za potres i koronavirus. Vlada će raspraviti i prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu, a Sabor će poslati i izmjene Zakona o osnivanju Agencije za ugljikovodike.

Kao što je tijekom prošlotjednog posjeta Istri najavio premijer Andrej Plenković, Vlada će osnovati i radnu skupinu sa zadaćom definiranja okvira suradnje s tvrtkom Infobip na području razvoja umjetne inteligencije.

Pred Vladom će se naći i nekoliko prijedloga odluka o koncesijama, uz ostalo i o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – luke nautičkog turizma Porto Baroš u Rijeci.

Također, Vlada treba dati suglasnost i državno jamstvo za zaduženje Hrvatskih autocesta, i to za kredit kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), Zagrebačke banke i Hrvatske poštanske banke (HPB) za refinanciranje postojećeg dugoročnog kredita njemačke KfW IPEX-Bank, kao i za kredit kod HBOR-a i HPB-a za financiranja izgradnje autoceste A7 Rupa – Rijeka – Žuta Lokva, sektor Križišće – Žuta Lokva.

Suglasnost Vlade i državno jamstvo trebale bi dobiti i Hrvatske ceste za kreditno zaduženje kod Erste&Steiermärkische Bank, HPB-a; OTP banke, Privredna banka Zagreb i Zagrebačke banke radi financiranja projekata i plana poslovanja društva u 2021. godini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.