Fekalije u vodovodu u Dalmaciji: Ljudi se otrovali: “Netko to namjerno radi”

Vijesti 24. svi 202407:24 0 komentara
omphoto / Alamy / Alamy / Profimedia

Pokrenut je postupak utvrđivanja svih činjenica i okolnosti koje su dovele do fekalnog onečišćenja vodoopskrbnog sustava u Kaštel Lukšiću u dijelu Majurina, izvijestila je u četvrtak splitsko-dalmatinska policija potvrdivši da je nekoliko osoba imalo zdravstvenih poteškoća.

“S obzirom na to da je nekoliko osoba imalo zdravstvene poteškoće obaviješten je i Nastavni zavod za javno zdravstvo koji je također uzeo uzorke radi provođenja analize vode,” priopćeno je iz policije.

Kako navode, Vodovod i kanalizacija (VIK) Split je obavijestila stanare zgrada da ne konzumiraju vodu, te su započeli s ispiranjem sustava i osigurali pitku vodu dovođenjem cisterne.

Tehnički direktor Vodovoda i kanalizacije Split Ivica Perić kaže da je Sanitarna inspekcija skupa s radnicima te tvrtke pregledala 12 vodovodnih bušotina na području Majurina u Kaštel Lukšiću koje su potom isprane i voda iz njih je ispravna za piće ali su nakon toga pregledane još dvije i analize uzoraka bile su, kako je rekao, ‘katastrofalne’, javlja Dnevnik.hr.

“Uzeli smo uzorke iz dvije nasumično odabrane bušotine u tom području i analize su bile loše, katastrofalne i ukazuju na prisustvo svih elementa koji se inače nalaze u kanalizacijskom sustavu odvodnje, a u određenom postotku pojavili su se i uzorci (zagađene) vode u nekoliko zgrada.

Ta voda je obilovala bakterijama i fekalnim otpadom, tako da je to potvrdilo naše teze o protuzakonitom ubacivanju vode u naš sustav, ” rekao je Hini Perić.

Po njegovim riječima netko kontinuirano ubacuje fekalna onečišćenja u vodoopskrbni sustav jer nigdje nisu utvrđena puknuća.

“U srijedu smo počeli ugrađivati u sve bušotine nepovratne zaštitne ventile u vodomjerilima VIK-a, a to ćemo morati i u svakoj kući koja ima bušotinu ugraditi jer to je jedino tehničko rješenje da ubuduće preveniramo sličnu pojavu, ” kazao je Perić.

On tvrdi da nitko nije hospitaliziran i da nitko ne bi trebao imati posljedice.

“Mi čekamo službene rezultate epidemiološke službe, te smo svi fokusirani na ovaj problem dok ga ne riješimo”, rekao je Perić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!