Vojni analitičar: Živjeli smo u obmani o moći ruske vojske, a ispadaju amateri

Vijesti 04. ožu 202210:24 > 12:39 4 komentara
N1

Vojni analitičar Ivica Mandić gostovao je u Novom danu te je komentirao rusku agresiju na Ukrajinu.

Rekao je najprije kako su Rusi pogodili jednu upravnu zgradu, odnosno laboratorij nuklearne elektrane.

“Požar je izbio, intervenirale su ukrajinske snage i ugasile su ga. To je barbarstvo kakvom nisam svjedočio. Nemam komentara osim da je to divljaštvo i nikakve veze nema s uspjehom vojnih operacija”, kaže.

VEZANE VIJESTI

Dodaje i kako je cilj bio blitzkriegom obezglaviti Ukrajinu.

“Niti su angažirane strane koje jesu, niti način provedbe te operacije ničim ne daje za pravo takva očeikvanja. Oni su stali, došli su u jedan narativ iscrpljivanja koji je nametnula Ukrajina. Ukrajina dosta strateški korektno provodi svoju obrambenu operaciju, praktički osmi dan nemamo nikakvih pomaka na bojišnici. Nije slučajno da Ukrajina u urbanim sredinama provodi uspješnu operaciju. Ruski vojni gubitci su enormni, ali mislim da su i civilne žrtve ogromne. Imam dojam da smo mi dugi niz godina živjeli u obmani o moći ruske vojske, ovo sada ispada da je to neka amaterska vojska zbrda-zdola skupljena”, veli.

“Rusi su napravili neozbiljnu pripremu za rat”

Analizirao je rusku vojsku:

“Imamo unutar ruskih oružanih snaga dvije skupine vojnika, neki su profesionalci, neki su ročni sastav i ti golobradi mladići uopće ne znaju zašto su došli. Oni su vozila napustili. Očigledno nije napravljena ozbiljna priprema vojnih snaga za rat. S ovoliko vojske i na ovaj način neće se ići naprijed, rezultati su katastrofalni. Vjerojatno je točna procjena Zelenskog o 9000 vojnika, a to znači da je barem duplo ranjenika. Ovo što vidimo je da je to jedna neuigrana vojska, uzdaju se u to kada padne noć da udaraju u sve što se stignu. Posljedica je udar na nuklearnu elektranu”.

Komentirao je i Putinove suradnike:

“Nisam ja baš siguran da je predsjednik Putin okružen ljudima koji vrijede nešto. Ona snimka jedna na kojoj ispituje šefa tajne službe, a ovaj drhti, govori više od tisuću riječi. On drhti kao tinejdžer pred šefom države. To govori da je u pitanju netko tko je poslušnik, a takav vam govori ono što želite čuti, a ne stvarno stanje. Strateška priprema je odrađena vrlo neprofesionalno.

Takva je bila i odluka da se sa 150.000 vojnika može napraviti blitzkrieg u drugoj državi po veličini u Europi. Bilo bi suludo da su ukrajinske snage odabrale sukob s Rusima na otvorenom prostoru. Brojčana nadmoć Rusa došla bi do izražaja, e ali u urbanim područjima ta brojnost ne znači puno. U tom dijelu ni tehnika ne može sve svoje pokazati jer urbana sredina ograničava”.

“Bjeloruska vojska u jednom trenu će dobiti po glavi”

“Posve sam siguran da Kijev nikad neće pasti u njihove ruke. To je grad 4 puta veći od Zagreba, ali volja za borbom je ogromna i dobili su korektan odgovor Zapada i zbog toga ta volja još raste. Ukrajinci su u puno povoljnijem položaju nego što smo mi bili, dostavlja im se oružje i novac i to je humano i korektno kada se brane vrijednosti zapadne civilizacije”, dodaje.

Komentirao je i ulogu Bjelorusije, kaže kako je u prvom postavu vojnika bilo 35.000 njihovih i da je ta zemlja sada dio ratišta.

“Ako se dogodi u određenoj fazi, a ovaj rat će vjerojatno dosta dugo trajati, iscrpljivanja da nejgova vojska dobije po glavi ako se ukrajinske snage naoružaju dalekometni sustavom, to ni u kojem slučaju nije agresija Ukrajine na Bjelorusiju nego želja da se otkloni opasnost”.

Govorio je i o slanju Hrvatskih vojnika:

“Kada je u pitanju uporaba oružanih snaga, najviše bih volio da mi niste postavili to pitanje. Uporaba oružanih snaga mora u Hrvatskoj prestati biti politikansko pitanje. Najteža odluka koju ova zemlja donosi je upotreba vojnih snaga. Već smo dugo članica NATO saveza i EU i neka izvole ta pitanja riješiti promjenom Zakona o obrani. Već ga toliko dugo imamo da on već nema veze s pameti i on generira ovakvu vrstu sukoba. Vrijeme je da oni sjednu i neka se svađaju unutra, a ne vani. Mi smo članica NATO-a i moramo pridnonijeti zaštiti NATO saveza. Ti momci i cure ne idu izvan područja NATO saveza i bavit će se zaštitom cyber prostora i to je to”, kaže.

“Rusija nema novca za financiraje dugotrajnog rata”

Govorio je i o dobrovoljcima te odbijanju prosvjedne note Rusije:

“Poznajem našeg brigadira Željka Akrapa, on je dovoden u jednu vrlo neugodnu poziciju, prilično idiotskim nastupom u medijim tipova koji to izjavljuju i misle da neće biti reperkusija. Pravno ste odgovorni kao osoba kada idete u strani sukob i u tom smislu morat biti svjesni posljedica. Ako se to radi meni je suludo to pričati to u medijima. Osobno ne bih zabranio ljudima koji žele ići, ali način na koji se to predstavlja u medijima je neozbiljan”.

Naposljetku, procijenio je koliko bi rat mogao potrajati:

“S obzirom na to da se nanosi šteta Ruskoj federaciji na dva područja, prvo je gospodarstvo, drugo je vojno jer rat puno košra, ja sam siguran, ne možete isfinancirati neki rat dulje od nekoliko mjeseci. Potrošnja je ogromna. Treba uzeti i u obzir koliko će novca trebati potrošiti nakon rata, to su ogromne cifre. Ruska federacija nije u stanju financirati dugotrajan rat. Nemaju oni novca financirati takav rat”, kaže.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare