Vrhovni sud odgovorio na prozivke dijela sudaca: “Nije točno da će biti zabrana…”

Patrik Macek/PIXSELL

Sudac Damir Kos u Novom je danu sa Sandrom Križanec komentirao vlastitu objavu na društvenim mrežama u kojoj je prozvao predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića zbog uvrštavanja dva prijedloga u teksu izmjena Zakona o sudovima čime bi se ograničila, a dijelom i zabranila aktivnost sudaca izvan sudačke funkcije (pisanje stručnih i znanstvenih radova, predavanja, izabrane arbitraže i sl.). O svemu se sad oglasio i Vrhovni sud.

Glasnogovornik Vrhovnog suda Željko Pajalić u priopćenju je istaknuo da su svoje prijedloge Radovan Dobronić i predsjednik Državnog sudbenog vijeća sudac Darko Milković Ministarstvu podnijeli u svoje ime, ali i da su netočne tvrdnje da će prema nacrtu Zakona o sudovima biti zabranjene sve izvansudske aktivnosti sudaca.

Priopćenje Vrhovnom suda prenosimo u cijelosti:

“U povodu medijskih napisa o ulozi predsjednika Vrhovnog suda mr. sc. Radovana Dobronića u sastavljanju Konačnog nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima, koje je krajem prosinca sačinilo Ministarstvo pravosuđa i uprave priopćujemo slijedeće:

Predsjednik Vrhovnog suda nije doveo u zabludu Ministarstvo pravosuđa i uprave tvrdeći da je inicijativa o propisivanju aktivnosti sudaca izvan sudačke dužnosti prijedlog Vrhovnog suda Republike Hrvatske, odnosno Opće sjednice koja je po Zakonu o sudovima jedina ovlaštena dati mišljenje o zakonskim prijedlozima koji se tiču sudova.

Vansudske aktivnosti – usklađivanje s praksom EU-a

Predsjednik Vrhovnog suda je zajedno s predsjednikom Državnog sudbenog vijeća sucem Darkom Milkovićem Ministarstvu dostavio njihove prijedloge kao čelnika Vrhovnog suda i Državnog sudbenog vijeća.

Predsjednik izjavljuje da su netočne tvrdnje koje se pojavljuju u medijima da će prema nacrtu Zakona sudovima biti zabranjene sve izvansudske aktivnosti sudaca, već da se radi o prijedlogu koji navedene aktivnosti nastoji propisati u skladu s najboljom praksom zemalja Europske unije.

Također, predsjednik ističe da je njegova inicijativa o propisivanju navedenih aktivnosti započela prije dvije godine na okruglom stolu o kojem je javnost bila obaviještena te da je očekivao da će suci sami u okviru svoje strukovne Udruge ili samostalno iznjedriti prijedlog rješenja. Međutim, kako je to izostalo, predsjednik VSRH kao čelnik sudbene vlasti pokrenuo je u dogovoru s predsjednikom Državnog sudbenog vijeća inicijativu za izmjenu zakona o sudovima.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.