Vrhovni sud oštro reagirao na ministra Medveda

Vijesti 24. sij 202313:11 0 komentara
Zeljko Lukunic/PIXSELL/ILUSTRACIJA

Vrhovni sud Republike Hrvatske osudio je izjave ministra Tome Medveda koje ocjenjuje kao neprimjerenim zahtjevima izvršne vlasti.

Priopćenje Vrhovnog suda prenosimo u cijelosti:

“U vezi jučerašnje izjave ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika vlade Tome Medveda u Dnevniku HRT-a kojim je komentirao odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske te iskazao ‘očekujem od Visokog Upravnog suda da će kao i što su i do sada preko 100 tih tužbenih zahtjeva odbili, to učiniti i ubuduće’ ističemo sljedeće:

Krajnje je neprimjereno da Potpredsjednik vlade i Ministar u vladi javno iskazuje da očekuje postupanje nekog suda na određeni način, jer takvim iskazom narušava neovisnost sudbene vlasti.

Naime, takav iskaz može biti shvaćen kao pritisak na nositelje sudbene vlasti i uputa kako određeni predmet treba riješiti, u skladu sa očekivanjima izvršne vlasti.

Na taj način povrijeđeno je temeljno načelo vladavine prava, dovedeno u pitanje pravo na pravično suđenje, te je narušeno povjerenje javnosti u neovisnost sudbene vlasti.

Plediramo da se pripadnici izvršne vlasti, pogotovo oni najviši, ne očituju o sudskim postupcima koji su u toku, te posebno, da ne ističu svoja očekivanja kako će sudovi riješiti te predmete.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!