Vrkljan: Zadravec nije rekla sve, nema imenovanja na čelu bolnice bez Plenkovića

Vijesti 22. svi 202113:16 > 13:21 12 komentara
Milan Vrkljan
N1

Milan Vrkljan, nezavisni saborski zastupnik i pročelnik Zavoda za Endokrinologiju u KBC-u Sestre milosrdnice, na temelju 30-godišnjeg iskustva rada u bolnici, u Novom danu je iznio cijeli niz kritika za politikanstvo prilikom kadroviranja u Vinogradskoj. Katastrofalna politika nečinjenja, kaže, dovest će do toga da će bolnica postati mjesto gdje se nitko ne želi liječiti.

Vrkljan kaže da su problemi u Vinogradskoj posljedica lošeg kadroviranja.

“Problem Vinogradske bolnice kreće prije pet godina kad je izabran za ravnatelja dr. Zovak, a nakon toga cijeli niz kadrovskih promašaja i odluka o imenovanjima šefova pojevedinih Klinika koji nisu bili kompetentni na razini KBC-a Sestre Milosrdnice su doveli do toga da su međuljudski odnosi bili sve lošiji i lošiji. U isto vrijeme Vinogradsku je pratio opći trend raspada zdrastvenog sustava, devastirana je financijski, stručno, kadrovski, a sve se to grublje pokazalo u Vinogradskoj. Ovo je samo finale događanja koje su nastala kao posljedica lošeg kadroviranja”, govori Vrkljan.

Kaže i da u zadnjoj godini vlade HDZ-a dug u zdravstvu raste.

“Ne bi htio biti odvjetnik nikome, ni prof. Zadravec, ni Zovaku, ali je činjenica da sam prije godinu dana ukazivao da je zdravstveni sustav dužan 10 milijardi kuna. To su tri Pelješka mosta, da bi se u godinu dana novog mandata HDZ-a taj dug popeo na 15 milijardi. Ministar Marić je prije mjesec dana ubacio jednu milijardu kuna u sustav, što se uopće nije osjetilo. Ne može se povremenim ubacivanjm novca ništa promijeniti. Zdravstvni sustav traži korijenite promjene s novim ljudima i novom kadrovskom politikom i potpuno oslobođen svakog politikanstva.

On smatra i da se premijer Plenković se pravi neinformiran.

VEZANA VIJEST

“Ove izjave premijera Plenkovića da se on neće u to petljati naprosto ne stoje, to nije istina. Ja sam već jako dugo, 30 godina, u KBC-u Sestre Milosrdnice, to je i moj doslovno dom, ali sam isto tako upućen u političko-zdravstvena gibanja i mogu sigurno potvrditi da nema mogućnosti da se imenuje šef jedne Klinike, a kamoli ravnatellj bolnice, a da u tome ne sudjeluje premijer Plenković, naravno preko svog ministra”, rekao je Vrkljan.

“I još nešto, Plenković se pravi neinformiran. Prije pet godina imenovan je šef Interne Klinike u Vinogradskoj koji je po svim kriterijima bio nekompetentan. Četiri profesora KBC-a Sestre Milosrdnice pisali su pismo premijeru. I ministru, ali prije svega premijeru, da ukažu da je to ispod nivoa Vinogradske bolnice, da taj čovjek nije nastavnik na Medicinskom fakultetu, da u životu nije napisao pet radova, da nije organizirao nijedan stručni sastanak, da nije predsjednik niti jednog stručnog društva… Kad smo ukazali na to ravnatelju, njegovo odgovor je bio – on je moj prijatelj”, govori.

Nesmjenjivi ravnatelj

Prema Vrkljanovim riječima, tri ministra zdravstva su mu osobno rekla da žele smijeniti Zovaka, ali da premijer Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković to ne dopuštaju.

“Dijana Zadravec možda nije rekla sve ili možda ne zna. Ja mogu reći iz osobnog svjedočenja da su zadnja tri ministra zdravstva bili u otvorenom sukobu sa smijenjenim ravnateljem Zovakom. Osobno su mi sva trojica u razgovorima potvrdili da Zovaka pokušavaju smijeniti, ali da to ne dopuštaju Plenković i Jadroković”, kaže.

“Iz KBC-a Sestre Milosrdnice u zadnjih pet godina otišlo je 20 liječnika, svi su doktori znanosti, vrhunski liječnici koji su bili najbolji studenti u svojoj generaciji. Svi su otišli i izvan Hrvatske ili u druge bolnice u Zagrebu, ne zato što su dobili bolje plaće nego su nego su dobili bolje uvjete za rad i bolje međuljudske odnose. Ovo što se čeka i dozvoljava da Vinogradska pukne i da se doslovno raspadne je katastrofalna politika nečinjenja koja će dovesti do toga da će bolnica postati mjesto gdje se nitko ne želi liječiti”, govori.

“U Vinogradskoj jedino sestrinski sustva funkcionira besprijekorno”, kaže Vrkljan.

VEZANA VIJEST

“Naš sustav je bankritorao na sukobu privatnog i javnog. Kao nigdje u svijetu, postoje liječnici, šefovi Klinika koji imaju svoje privatne bolnice, Domove zdravlja, ambulante i istodobno su šefovi u Vinogradskoj. Ja nisam protiv privatne inicijative u zdravstvu. Ako netko ima svoje privatno, neprihvatljivo je da paralelno bude šef Klinike u Vinogradskoj. Može biti jedan od liječnika. On ovako može povlačiti svoje liječnike u svoj privatni biznis, u isto vrijeme oni nisu na svom radnom mjestu u bolnicu. Mi smo zemlja koja ima jednaki broj na 100 tisuća stanovnika CT-a, magneta, dopplera kao recimo Češka, Mađarska, Slovenija. Nigdje ne postoje takve liste čekanja kao u Hrvatskoj. Zar treba dodatni dokaz da je naš sustav bankrotirao na osobnoj razini. Na sukobu privatnog i javnog”, govori.

Možemo je projekt HDZ-a

Osvrćući se na kandidate za lokalne izbore, Vrkljan kaže da su Možemo i HDZ sestrinske stranke.

“Politički gledano, jedina stranka koja je pokazala otklon od politike Milana Bandića je Možemo i to su birači honorirali i dali su masovnu podršku. Sa desnog spektra kojemu ja pripadam, niti jedan političar se nije uspio profilirati. Možemo može vladati Zagrebom bez desnice što je loše za demokraciju. Treba reći da je Možemo projekt HDZ-a. Sanader je na vrhuncu moći htio mijenjati HDZ, pokrenuo je kampanju financiranja civilnih društva i udruga i vi sad kad gledate ljude oko Tomaševića, svi su oni prošli kroz inkubator HDZ-a, kroz razne udruge, potpore i sve je to HDZ financirao”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare