“Zabrana rada nedjeljom će proći kao i zadnje dvije takve inicijative”

Vijesti 10. svi 202109:47 0 komentara
kolica, dućan, market, supermarket, trgovina, šoping
Pixabay / Ilustracija

Bivši ministar rada i socijalne skrbi, SDP-ov Davorko Vidović smatra kako će prijedlog Vlade o zabrani rada nedjeljom pasti na Ustavnom sudu.

 

“Ova inicijativa će proći isto kao i prethodne dvije. Razlog zbog kojeg se Ustavni sud dvaput negativno oglasio izjasnio o zabrani rada nedjeljom je bio što su se različiti sudionici tržišne utakmice našli u različitim položajima, jedni su bili neravnopravniji u odnosu na druge. Kao što se sad planira i u ovome napravit izuzetke. Vjerojatno će svatko tko se nađe u nezavidnoj poziciji biti formalno-pravno u pravu”, rekao je na Vidović.

VEZANA VIJEST

Novi prijedlog jest nešto uređeniji, predviđa 16 radnih nedjelja u godini. Vidović smatra da potpora inicijativi u Saboru neće biti upitna. “Ali formalno-pravno je pitanje jesu li izjednačeni svi pružatelji usluga. Nije stvar samo u tih 16 nedjelja u trgovačkim centrima, nego ostaju nepromijenjeni uvjeti za rad benzinskih postaja, u okviru bolnica itd. Saborska podrška je neupitna, ali Ustavni su, ako se netko bude žalio, posebice kako je to bilo u prva dva slučaja… meni se čini upitno”, kazao je Vidović.

Dodaje kako “nema nikakve dvojbe” da je ova tema stavljena u fokus zbog izborne kampanje.

“Riječ je o nečemu što nije u bilo kojoj fazi donošenja, nema prijedoga zakona niti je u javnom raspravi. Jasno je da je ovdje riječ o čistom političkom mamcu uoči lokalnih izbora. Svake dvije-tri godine obnavlja se priča dozvoliti li ili ne rad nedjeljom, imamo tu utjecajnog igrača u igri, a to je Katolička crkva. Uvijek su iste pozicije, svi dionici imaju svoje argumente, to postaje dosadnjikavo i ništa se novo događa. Ali da može donijeti političke rezultate, može. HDZ skreće pozornost od Kuščevića, problema u zdravstvu… to je nepobitno. Nema tu bitnog interesa za ljude, trgovce, ljudska radna prava”, uvjeren je Vidović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!