Zagreb ima skuplji pokaz i jeftiniji taksi od svojih europskih susjeda

Vijesti 05. sij 202309:47 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Od Beča, Budimpešte i Ljubljane, naših najbližih europskih susjeda, dijele nas tek sati vožnje, no gledajući standard, od nekih nas dijele godine, piše u četvrtak Večernji list koji je usporedio životne troškove u Beču, Budimpešti i Ljubljani s onima u Zagrebu.

Među četiri glavna grada, nižu prosječnu plaću ima samo Budimpešta. Ipak, s prosječnom plaćom nešto višom od tisuću eura, možemo si najmanje toga priuštiti u usporedbi s ostalim gradovima.

Prosječan Zagrepčanin mjesečno potroši više od 60 posto prihoda na stanovanje, režije i hranu. Cijene nekretnina i najma i dalje rastu pa je kvadrat u prosjeku četiri tisuće eura. Podstanarstvo pak mjesečno stoji oko 650 eura za dvosobni stan.

Gradom se nije jeftino ni kretati budući da je mjesečna karta za javni prijevoz najskuplja od četiri uspoređivana grada te druga po skupoći među 65 gradova u ovom dijelu Europe. Taksi kao alternativu platit ćete otprilike 81 cent po kilometru što je jeftinije nego u ostalim metropolama. Poželite li pak automobilom u centar, parkiranje se od Nove godine plaća 1,60 eura, što je skuplje nego u Ljubljani i Budimpešti.

Gablec ćete u restoranu u prosjeku platiti 9,39 eura što je nešto skuplje nego u Budimpešti, no jeftinije nego u Ljubljani. Skuplju kavu od Zagrepčana piju samo Bečani, stoji čak 3,54 eura. Nakon zaokruživanja, cijena omiljenog napitka u Zagrebu skočila je na 1,83 eura, a u Budimpešti platit ćete je 1,77 eura.

Mjesto u vrtiću u Zagrebu plaća se prema socijalnom kriteriju, od 150 do 600 kuna, a u prosjeku je to oko 50 eura, dok je kod naših susjeda besplatno, odnosno plaća se samo prehrana i dodatne aktivnosti. Izlazak u kino stajat će vas 6,71 euro, što je jeftinije nego u Ljubljani ili Beču, pišu novinari Večernjeg lista Dario Topić i Katja Knežević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!