Pljušte reakcije nakon odrona, traži se ostavka: “Goreg i nesposobnijeg voditelja nismo imali!”

Vijesti 04. pro 202310:16 0 komentara
Igor Soban/PIXSELL

U ponedjeljak ujutro došlo je do novog odrona smeća na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec, pri čemu su, prema posljednjim informacijama, ozlijeđena tri radnika, od kojih jedan teže.

Zagrebački HDZ proziva gradonačelnika

Zagrebački odbor HDZ-a tvrdi da je novi odron smeća na Jakuševcu izazvalo odlaganje velike količine razvrstanog biootpada, zbog čega prozivaju gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

“Odgovorno tvrdimo da je 11. studenog i danas, do odrona došlo isključivo radi odlaganja velike količine razvrstanog biootpada koji tamo nije trebao biti”, priopćio je Gradski odbor HDZ-a.

Gradonačelnika i gradsku vlast prozivaju da već dulje vrijeme obmanjuju javnost tvrdnjom da se na Jakuševcu ne odlaže razvrstani biootpad, te su najavili da će ovih dana medijima dostaviti i fotografije koje potkrjepljuju njihove tvrdnje.

“Na temama Jakuševca je trenutna vlast osvojila zadnje lokalne izbore u Zagrebu, a sada taj isti sustav dovode do potpunog kaosa i alarmantnog stanja te velike opasnosti za Zagrepčane”, poručuje zagrebački HDZ, koji je pozvao nadležne institucije na žurno djelovanje “jer je situacija na alarmantna današnjom potvrdom da je Jakuševec tempirana bomba punjena biootpadom”.

Pitaju “koliko bi ljudi na Jakuševcu trebalo poginuti da se istraži što se tamo događa i što je prava istina, te je li to sanacija do kraja godine a koju je najavio trenutni gradonačelnik”.

Tvrde također da su uz konzultacije sa stručnjacima iz područja zaštite okoliša došli do saznanja da odron, osim što predstavlja ugrozu za djelatnike koji rade na Jakuševcu, predstavlja i zdravstvenu ugrozu za Zagrepčane radi oslobađanja štetnih plinova, a što se intenzivno osjeća čak i na velikim udaljenostima, kao i štetnog utjecaja na otpadne vode i cijeli sustav unutar deponija.

Ističu da su prvi upozorili da se na odlagalištu otpada Jakuševec-Prudinec aktiviralo veliko klizište, ali da je tek četvrti dan nakon incidenta trenutna gradska vlast priopćenjem poručila građanima da je: „sve pod kontrolom“.

Sada možemo vidjeti razmjere te kontrole ili bolje rečeno namjere, a to je zataškavanje istine o brdu Jakuševec i odlaganju razvrstanog biootpada, kažu u HDZ-u.

Most Zagreb traži ostavku voditelja Čistoće

Zbog odrona na Jakuševcu, Most Zagreb traži ostavku Davora Vića, voditelja Čistoće i ispunjeni su svi preduvjeti da se stane na kraj pogibeljnoj politici platforme Možemo.

„Nesreća koja se rano jutros dogodila i u kojoj su ozlijeđene dvije osobe, te prouzročena materijalna šteta na imovini Zagrebačkog Holdinga, dogodila se zbog ignorancije problema o kojem pričaju svi građani Novog Zagreba, Trnja i Peščenice jer ne mogu živjeti zbog nesnosnog smrada koji se širi gradom. Pozivamo gradonačelnika Tomaševića da hitno izvijesti javnost o kvaliteti zraka kako bi se ispitala sigurnost boravka na otvorenom. Podsjećamo da se gradonačelnik Tomašević nakon prošlog odrona na odlagalištu prije četiri tjedna u potpunosti oglušio na upute gradske oporbe. Od tada do danas nije proveo ispitivanja kojima bi se utvrdio razlog zbog kojeg se Jakuševačko odlagalište odronilo prvi put ili njihove rezultate skriva od javnosti. Upozoravali smo da bi povećano odlaganje bio i glomaznog otpada moglo ugroziti sabijanje otpadne mase za projektiranu gustoću i čvrstoću. Tomašević je dužan jasno se očitovati po ovom pitanju građanima, ali i svojim zaposlenicima, što izbjegava zbog nespremnosti da preuzme političku odgovornost. Napominjemo da se odron na Jakuševcu nije dogodio od 2002. godine!“, kažu u Mostu Zagreb.

Novi Sindikat Čistoće

Jakuševečko odlagalište više nije sigurno mjesto za vlastite djelatnike i zbog takve neodgovornosti netko mora snositi odgovornost. Incident ovakvih razmjera zahtjeva odgovornu reakciju gradske uprave. To je u prvom redu razrješenje dužnosti voditelja Čistoće, Davora Vića, a onda i hitan izvid na odlagalištu kako bi se utvrdila stabilnost i pomaci u cjelokupnoj masi odlagališta.

Davoru Viću ovo nisu prvi simptomi kronične nesposobnosti upravljanja Čistoćom. Nije uspio efikasno implementirati novi način naplate odvoza otpada korištenjem tzv. “plavih“ vrećica, u centru grada se i dalje otpad prikuplja na kućnim pragovima zbog nulte realizacije projekata podzemnih spremnika, smeće se neredovito odvozi, kompostana i sortirnica nisu niti na vidiku, a Grad nikada nije više koristio usluge privatnih ponuđača u kontekstu zbrinjavanja otpada. Osim toga, jasan je i kaos upravljanju ljudskim resursima što su pokazali štrajkovi radnika Čistoće kao te, u prvom redu, nestručna i neprofesionalna reakcija voditelja podružnice i uprave ZGH na nezadovoljstva u tvrtki. U svakom slučaju, ispunjeni su svi preduvjeti za smjenu upravljačkog kadra.

Pogibeljna politika aktualne gradske vlasti ugrožava zdravlje i živote naših sugrađana. Vrijeme je da ju se zaustavi, poručuju iz zagrebačkog Mosta.

Traži se ostavka voditelja Čistoće

Pavao Barbarić iz Novg sindikata Čistoće komentirao je jutrošnji odron na Jakuševcu, prozivajući Davora Vića, voditelja Čistoće.

“Javno pozivamo Vića na ostavku. U Čistoći sam osam godina i mi goreg i nesposobbnijeg voditelja nismo imali”, poručio je.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!