Zašto Sabor ne donosi zakon o pobačaju? “Naše ponašanje nije baš prihvatljivo”

Vijesti 07. svi 202213:461 komentar
Izvor: N1

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk u TNT Dvoboju komentirali su slučaj Mirele Čavajde, čije je dijete u maternici oboljelo od agresivnog tumora na mozgu, a kojoj je trenutno u Hrvatskoj onemogućen medicinski prekid trudnoće.

“Kao zastupnik koji je prisegnuo na poštivnje Ustava i zakona držim da se ovdje apsolutno treba ponašati u skladu sa zakonom koji je na snazi i koji govori o mogućnosti medicinskog prekida trudnoće do 10. tjedna. Do tog tjedna liječnici se mogu pozivati na priziv savjesti, ali država je dužna omogućiti medicinski prekid trudnoće. Koliko ja imam informacija, ovdje se radi o 26. tjednu za što je zakonom predviđeno da je prekid zabranjen, osim u dva slučaja – prvi je ako je u pitanju život majke, a drugi zdravstveno stanje djeteta koje onda prijeti i životu majke i da bude mrtvorođeno ili s teškim malformacija. U tom slučaju ne može se govoriti o prizivu savjesti, već za to postoji zakonom predviđen postupak koji govori o prvo i drugostupanjskom povjerenstvu. Koliko dosad imam informacije, a moram se ograditi jer nemam potpune, ministar Beroš je izjavio da je drugostupanjsko povjerenstvo KBC-a Zagreb ocijenilo kako će se prema njihovoj ocjeni stanja dijete roditi živo, kako postoje ozbiljne zdravstvene poteškoće, kako se do sada dijagnosticirao tumor, oni ne mogu tvrditi je li benigni ili maligni i da bi u takvom slučaju zahvat koji bi označio prekid trudnoće mogao dovesti do ozbiljnog kaznenog postupka”, rekao je Bačić.

VEZANE VIJESTI

Svi su liječnici, dodao je Bačić, položili Hipokratovu zakletvu prema kojoj su dužni učiniti sve da spase život. “Ovdje se ipak radi o jednom vrlo etičnom pitanju, je li moguće donijeti takvu odluku koja bi predstavljala svojevrsnu eutanaziju djeteta kada liječnici smatraju da će se ono roditi živo. To je iznimno osjetljivo pitanje i mislim da tu trebamo postupati isključivo po zakonu, a ne po našem svjetonazoru”, rekao je.

U Hrvatskoj je još uvijek na snazi zakon iz 1978., a Ustavni sud naložio je 2017. Saboru da donese novi zakon te mu za to dao rok od dvije godine, no novog zakona još nema. CIjelo to vrijeme na vlasti je HDZ-ova, odnosno Vlada Andreja Plenkovića.

“I ta je odluka važna. Ustavni sud tvrdi da je zakon koji je iz bivše države u skladu s Ustavom. Samim time je medicinski prekid trudnoće u Hrvatskoj apsolutno zakonit i u skladu s Ustavom. Ustavni sud je rekao, zadužio ili preporučio zakonodavcu da u roku od dvije godine donese zakon kojim će se propisati edukacijske i savjetodavne mjere kako bi prekid bio izuzetak. U tom smislu je dužnost na Saboru da donese takav zakon koji ne bi smio, po meni, biti niti liberalniji niti restriktivniji od ovog sada”, rekao je Bačić.

No ako je to tako jednostavno, zašto ni nakon pet godina nisu donijeli novi zakon? Bačić odgovara:

“Nismo. Mi smo zbog toga svjesni da će u jednom dijelu naših birača i građana to biti prihvaćeno s nezadovoljstvom, da se dio građana neće složiti, ali mi smo toga svjesni i za sada još nismo išli u raspravu. Meritum i postupanje Hrvatske kao države prema prekidu trudnoće ništa se neće promijeniti ni novim zakonom. Da je postojeći neustavan, onda bi naše postupanje po odluci Ustavnog suda bilo neprihvatljivo, u ovom trenutku nije isto do kraja prihvatljivo, ali bitno je da je u meritumu, postupanju, Hrvatska na razini država Europske unije koje nemaju ni najliberalniji ni najrestriktivniji zakon, mi smo u nekakvoj sredini koja mislim da i ocrtava profil demokratske države.

Arsen Bauk citirao je članak 22. zakona koji kaže da “nakon isteka deset tjedana od začeća komisij prvog stupnja može odobriti prekid trudnoće, uz pristanak odnosno na zahtjev trudne žene”, u određenim slučajevima.

“U ovom konkretnom slučaju to je po zakonu ‘kad se na temelju medicinskih indikacija i saznanja medicinske znanosti može očekivati da će se dijeti roditi s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama’. Je li u ovom slučaju to ispunjeno, ne znam, ali tako je po važećem zakonu. Zna se koje su ovlasti države, a što pravo žene. Država mora osigurati ženi da ostvari svoje pravo. Ako to ne osigura Hrvatska, osigurat će neka druga država. To je naša situacija s kojom danas suočeni. Ovo je tužan i tragičan događaj u obitelji i mislim da država ne treba dodatno raditi tu situaciju još težom”, rekao je Bauk.

*S dvojicom zastupnika naša Nataša Božić razgovarala je u petak

Cijeli Dvoboj pogledajte sutra u Točki na tjedan od 9 sati, samo na N1 televiziji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar