Zbog cijepljenja lisica objavljen savjet vlasnicima pasa: “Ako vaš ljubimac pojede mamac…”

Vijesti 14. lip 202419:10 0 komentara

Više od milijun mamaca u obliku slatkiša za životnje izbacivat će se avioni sljedećih osam dana nad Hrvatskom. Mamci su zapravo cjepivo protiv bjesnoće, namijenjeni lisicama i trebali bi biti zanimljivi samo njima. Ovakve akcije jamče da će bjesnoća u hrvatskoj ostati samo crtica iz povijesti, kamo smo tu opaku bolest protiv koje nema lijeka i službeno poslali 2021.

U ambulanti zoološkog vrta u Zagrebu dvoje lsičića, ženka i mužjak, oporavljaju se i čekaju povratak u divljinu.

“Imao je suspektni udarac autom, bila je trauma glave u pitanju, gdje se on nakon 48 sati oporavio. Ona je zadržala svoje prave osobine lisice, vrlo je bojažljiva i nema nikakvog kontakta sa nama”, rekao je Jadranko Boras, veterinar ZOO vrta u Zagrebu.

N1

Cijepljenje lisica

Automobila se moraju čuvati. Ali ni dvojac u oporavilištu, kao ni preostalih 30 tisuća lisica u Hrvatskoj, ne bi trebao strahovati od bjesnoće. I ove će godine, s gotovo dva milijuna doza oralne vakcinacije, biti procijepljena cijela populacija.

“Mamci koji u sebi sadrže cjepivo polažu se iz aviona po čitavoj površini Hrvatske. Jedina područja gdje se ne polažu su jadranski otoci jer tamo nikada nije zabilježena bjesnoća. Sama akcija traje 10-ak dana, ovisi o vremenskim uvjetima i tome mogu li avioni distribuirat mamke ili ne. Provodi se dvaput godišnje, u proljeće i u jesen”, pojasnila je Ivana Lochman Janković iz službe za zdravlje životinja pri Ministarstvu poljoprivrede.

S neba na tlo, s tla u organizam lisica. Sve nadgleda Veterinarski institut.

N1

“Četiri vrste uzoraka dobivamo, čeljust, zube i prisutnost oksitetraciklina, to je antibiotik koji se nalazi u mamku, to je marker kojim mi možemo vidjeti je li životinja uopće pojela taj mamac. Problematična pojava ne, zadnji put je bjesnoća zabilježena 2014. godine, što se tiče urbane ona nije od 1964. bila zabilježena u Hrvatskoj”, rekla je dr. med. vet. Andrea Jungić s Veterinarskog instituta u Zagrebu.

Cijepljenje ne pomaže samo lisicama, već i nama, ljudima.

“Stanovništvo je sigurno od zaraznih bolesti tj. od prijenosa bjesnoće koja je u principu smrtonosna bolest, zadnjih 12-ak godina nemamo zabilježen niti jedan slučaj kod divljih životinja. S druge strane što se tiče populacija lisica, velika je ekspanzija same populacije, zbog toga što je bjesnoća i njih ubijala i širila se među njima”, ističe Boras.

Savjet vlasnicima pasa

Vlasnike pasa upozorava se da narednih 30-ak dana u šetnji šumom, pripaze.

“Ako bi se desilo da nekome kućni ljubimac, odnosno pas dođe u dodir sa takvim mamkom uvijek naglašavamo da on nije cijepljen protiv bjesnoće jer to nije cjepivo namijenjeno cijepljenju pasa, a ako se desi da pojede 2,3 ili više mamaka da se jave svom veterinaru, kako bi se eventualni probavni problemi spriječili”, savjetuje Lochman Janković.

Nekad su lisice u Hrvatskoj bili sinonim za opasnost od bjesnoće. Zahvaljujući ovom projetku to je promijenjeno, nadajmo se zauvijek.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!