Zbog štrajka na sudovima suci će ove godine moći raditi manje

sudnica
N1 (Ilustracija)

Predsjednik Vrhovnog suda RH Radovan Dobronić umanjio je ovogodišnju normu za suce. Norma je broj slučajeva što ih suci moraju riješiti, a ukoliko ju ne ispune nije isključeno da za to budu kažnjeni.

Zbog neispunjavanja norme svojevremeno je problema imao i sam sudac Dobronić, koji je još tijekom kandidature za predsjednika Vrhovnog suda objašnjavao kako nije moguće sudske premete gledati samo brojčano. Mora se voditi računa i o njihovoj složenosti, što, međutim, kod mjerila nije uvijek slučaj, uvjeravao je tada Dobronić.

Za ovu godinu norma je umanjena za 25 posto. To je, kako je objasnio Dobronić, učinjeno zbog izvanrednih okolnosti.

Zašto se norma umanjuje?

“Od 5. lipnja do 27. srpnja 2023., dakle punih 39 dana trajao je štrajk službenika i namještenika na sudovima dok Okvirna mjerila za rad sudaca propisuju ispunjenje sudačke dužnosti na osnovi 220 radnih dana godišnje. Zbog toga bilo je nužno uzeti u obzir objektivnu nemogućnost ispunjavanja sudačke norme tijekom štrajka zbog kojeg je došlo do značajnog poremećaja u radu sudova. Taj poremećaj je trajao i dulje od samog štrajka službenika i namještenika na sudovima, te stoga umanjujemo normu”, poručio je predsjednik Vrhovnog suda RH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.