Zdravstveni menadžer: “Postali smo švedski stol za europske zemlje koje nemaju radnu snagu”

Vijesti 13. sij 202411:51 0 komentara

Zdravstveni menadžer i konzultant za niz klinika u Europi, Ognjen Bagatin, gostovao je u Novom danu kod Mašenke Vukadinović gdje je govorio o stanju u privatnom zdravstvu.

“Privatno zdravstvo je produžena ruka javnog zdravsta i tako se treba gledati. Liste čekanja i druge stvari kad kažemo o dosutpnosti u privatnom zdravstvu se puno brže može doći na red. Nema javno, privatno, to je jedan zdravstveni sustav. Trebamo vidjeti kako ga treba menadžirati što bolje.”

Bagatin naglašava kako bi zdravstvo i obrazovanje trebali biti vanpolitički segment jer sve što se poduzme danas će se vidjeti tek za 5, 10 ili 15 godina.

“Ono što trebamo ići je prema smjeru demonopolizaciji osiguranja. Privatni sektor ulaže u infrastrukturu, u opremu da ga iz osiguranja plaćaju i onda bi pacijent mogao birati kada želi i onda bi bolje menadžirali i te potrebe i bilo bi u interesu i privantom sektoru ulagati više u opremu. Tako da bi se brže došlo na red, pogotovo onkološki pacijenti. To nam je bitno za sve nas, zdravlje nacije.”

“Ja ne znam tko zna u Hrvatskoj i šire ovako velike sustave voditi. Trebamo uzeti stručnjake i konzultante. Samo treba politička volja, ne jedne stranke i ne vladajućih, nego treba razmišljati unaprijed”, dodaje Bagatin.

Jedan od glavnih problema u javnom zdravstvu, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire, je nedostatak radne snage.

“Mi smo postali švedski stol za zapadnoeuropske zemlje koje imaju potrebu za radnom snagom. Moramo se otvoriti, ili upisivati više ljudi na medicinske fakultete. Možda dovesti strane studente”, kaže Bagatin i dodaje da imamo veliku dijasporu, primjerice u Južnoj Americi, i da bi možda trebalo poradti na privlačenju njih na studij medicine u Hrvatsku.

Unazad par godina govori se o inicijativi da bi ravantelji klinika trebali imati edukaciju menadžera u zdravstvu.

“Osobno već 10 godina tupim o tome da svatko tko vodi tako velike sustave se mora educirati. Trebate proći godine eduakcije, plus iskustvo na tim radnim mjestima. Koliko su se educirali da budu izvrsni liječnici, toliko se moraju educirati da budu vrhunski menadžeri.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!