“Zdravstveni sustav se gleda kao trošak proračunskog novca, a ne kao dobrobit za pacijente”

Vijesti 29. ruj 202313:38 0 komentara

Ivica Belina iz Koalicije udruga u zdravstvu gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao rezultate studije o zdravstvenom stanju Hrvata.

Prema tim posljednjim analizama postajemo sve nezdravija nacija jer nam se smanjio životni radni vijek, imamo najvišu ukupnu stopu smrtnosti od raka.

“Najveći problem je što bolest jako kasno otkrivamo, problem je i fragmentiranost sustava i neprohodnost, za same pacijente”, poručuje Belina

“Na dijagnostiku, na donošenja odluka o liječenju, na početak nekog lječenja se čeka dulje nego ikada i to na kraju rezultira ovakvim pokazateljima”, dodaje.

Belina navodi kako se u Zagrebu trenutno pet velikih bolnica obnavlja.

“Rade smanjenim kapacitetom, pacijenti se nisu pravilno raspodijelili na ostale zdravstvene ustanove i tu nastaje usko grlo”, smatra Belina.

Kao drugi problem navodi to što imamo zastarjelu radioterapijsku opremu.

“Nemamo dostupnost koja bi trebala biti, mali je broj tih aparata i mali broj ljudi koji na njima rade i tu nastaje problem.”

Belina smatra kako je teško navesti jednu osobu ili jednu ustanovu koja bi bila odgovorna za takvo stanje, ali misli kako su sve dosadašnje vlade podjednako krive.

“Svi snose odgovornost. Uostalom zdravstveni sustav se gleda isključivo kao nešto što troši proračunski novac, ne gleda se koja je dobrobit za pacijente”, rekao je Belina.

Naglašava kako je, nažalost, prevencija potpuno zanemarena.

“S tim da prava primarna prevencija ne može ići samo iz pozicije ministarstva zdravstva, jer vi ako želite provoditi zdrave navike, imate tu mogućnost i na poslu i u školi i na taj način možete poticati ljude da razvijaju zdrave životne navike i zdrave stilove života. Ako nemate mogućnost to prakticirati svakodnevno onda smo u problemu”, poručuje Belina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!