Ahmetović: Bojim se koliko žena nema mogućnost potražiti pomoć u drugim zemljama

Vijesti 12. svi 202216:54 > 18:382 komentara
N1

Mirela Ahmetović, saborska zastupnica i politička tajnica SDP-a, u Newsroomu je govorila o SDP-ovom prijedlogu zakona o pobačaju.

Prijedlog SDP-ovog zakona na dnevnom redu će se naći u poslijepodnevnim satima, iza 18 sati, bez prijenosa na javnom servisu, za što Mirela Ahmetović kaže da je sasvim uobičanjen postupak vladajućih i predlagatelja dnevnog reda – da ovako važne točke dnevnog reda stave pred kraj radnog dana, kada su svi iscrpljeni, a javnost više ne prati što se događa u sabornici.

vezane vijesti

“Imali smo prilike takve situacije vidjeti na svim važnijim točkama – na interpelacijama ili prijedlozima za opoziv korumpiranih ministara. Vladajući su ocijenili da bi se na ovakvim temama mogli osramotiti, zauzimanje bilo kakvog drugog stava osim čvrstvog stava potrebi o poštivanja prava žena bilo bi sramotno. Učinili su sve da što manji dio javnosti takav njihov stav i vidi”, prokomentirala je saborska zastupnica.

Kada kritiku da je prijedlog SDP-a neadekvatan po pitanju struke “da netko tko kaže da ćemo u budućnosti imati takvu atmosferu da će se prekid trudnoće smatrati barbarstvom, tada uopće nemate potrebu slušati tu kritiku”, rekla je.

“Nije li nenormalno da u 21. stoljeću žene ne mogu ostvariti pravo koje im je zakonom zagarantirano?”

Unatoč postojanju zakona koji ženi omogućuje pravo na izbor, Ahmetović navodi kako “javno zdravstvo koristi sve nedorečenosti zakona i ne da ženi da ostvari svoje pravo”.

“Nije li nenormalno da u 21. stoljeću žene ne mogu ostvariti pravo koje im je zakonom zagarantirano, koje plaćaju i šalju se u druge države, ako za to imaju financijskih sredstava, koja ima isti zakon?”, pitala se politička tajnica SDP-a, dodavši da su zbog toga predložili izmjenu zakona.

vezana vijest

Istaknula je da se ne smije dovoditi u pitanje ženina sloboda, pravo na zdravstvenu skrb, pravo samoodređivanja.

“Bojim se koliko žena nema financijsku mogućnost potražiti pomoć u drugim zemljama”

Osvrnula se i na slučaj Mirele Čavajde, koja na pobačaj ide u Sloveniju nakon što su u zagrebačkoj Petrovoj rekli da nisu u mogućnosti pružiti zdravstvenu skrb sukladno odluci drugostupanjske komisije.

“Sramotno je da bolnice tvrde da ne mogu izvesti zahvat, dok slovenski liječnici nude da ih se poduči kako izvesti takav zahvat. Žao mi je da gospođa Čavajda ili bilo koja druga žena morati potražiti pomoć u drugim zemljema. Bojim se koliko žena nema financijsku mogućnost potražiti pomoć u drugim zemljama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar