Zekanović: Nino čuva djecu, Božo u fušu, Bulj kosi travu

Vijesti 07. lip 202311:54 0 komentara

Glasovanje o rebalansu ovogodišnjeg državnoga proračuna podignulo je u srijedu temperaturu u Hrvatskom saboru. Nezadovoljni odnosom prema njihovim amandmanima, Socijaldemokrati i Most najavili su da u glasovanju neće sudjelovati, pa su napustili sabornicu.

Socijaldemokrati neće sudjelovati u glasovanju, najavio je Davorko Vidović iskazujući pritom „zlovolju“ načinom na koji se upravlja financijama države, ali i „pretjeranom manipulacijom u propagandno- političke svrhe kad je riječ o javnom novcu i podcjenjivačkom odnosu prema zastupnicima i njihovim prijedlozima”.

I Marija Selak Raspudić (Most) ističe da su Vlada i vladajuća većina odbili sve njihove amandmane, a podnijeli su ih 143 od ukupno 166. Tražili smo novac za ljude na Banovini, za one pogođene poplavama, za demografiju, navela je.

Vlada nije prihvatila ni jedan naš amandman, jer ne misli da je minimum pristojnosti vratiti građanima višak koji je zaradila na inflaciji, nego da je taj novac propagandno sredstvo za njezinu izbornu kampanja, kazala je.

Zekanović: Nino čuva djecu, Božo u fušu, Bulj kosi travu

I dok je predsjednik Sabora njihov odlazak popratio riječima “sidimo ovdje kod stola, a vidim da nema nas pola” iz jedne popularne pjesme, Krešo Beljak (HSS) poručio im je kako je nekorektno ostaviti ostale oporbene kolege da glasuju o njihovim amandmanima za koje oni sami neće glasovati.

Mi nećemo ni raspravljati, ni glasovati o amandmanima kolega kojih nema na glasovanju, poručio je.

Hrvoje Zekanović (HDS) ‘mostovce’ je pak prozvao da ne ispunjavaju svoje poslovničke dužnosti, među kojima su biti na sjednici i glasovati.

“Doduše, Nino vjerojatno čuva djecu, Božo je vjerojatno u ordinaciji u Mostaru u fušu, a Bulj se zaletio do Sinja pokositi travu”, izjavio je.

SDP je pak ostao na glasovanju, ali je Branko Grčić najavio da neće glasovati za rebalans.

Ključnim problemom u državi označio je plaće i mirovine, koje su, kaže, katastrofalno male, te pozvao da se one izvanredno usklade kako je to učinjeno sa povećanjem plaća. Upozorio je i na problem plaća zaposlenih u privatnom sektoru, gdje petina zaposlenih prima manje od 4700 kuna.

Oporba je Vladu prozivala da zapravo zarađuje na inflaciji, da se državni proračun dobro puni prvenstveno zbog rasta cijena. Premijeru je onda lako dijeliti naše novce, rekla je Ružica Vukovac (PH).

Beljak pak kaže da se Vlada ne ponaša po načelu dobrog gospodara koji u dobrim godinama misli na gladne godine. Vladajuća većina razmišlja na način predizborne kampanje, rebalans služi samo za kupovinu glasova naivnih birača, kazao je i poručio da im to ovaj put neće proći.

Vladajući HDZ, HNS, HSLS podržavaju rebalans.

Rebalans je realan, govori se o rastu BDP-a od tri posto, turistička sezona pokazuje dobre naznake, zato treba povećati plaće, ali i biti oprezan da se ne uđe u spiralu inflacije, rekao je Dario Hrebak (HSLS).

Njeghova je rasprava izazvala žestoke reakcije, pa je predsjednik Sabora po tri opomene podijelio Grčiću i Katarini Peović (RF), a po dvije Hrebaku i Urši Raukar Gamulin (Možemo).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!