“Značajan broj pacijenata ima simptome korone i dva mjeseca nakon bolesti”

Vijesti 28. velj 202110:36 0 komentara
Nevenka Piskač Živković
Foto: N1

Voditeljica Respiracijskog centra KB Dubrava Nevenka Piskač Živković gostovala je u Točki na tjedan gdje je govorila o dugom covidu.

“Prema današnjem izvješću i najfriškijim podacima, u KB Dubrava je liječeno ukupno 4 051 bolesnik. Mi smo, s obzirom na pad bolesnika, postali optimistični. Svjesni smo činjenice da je situacija krhka”, rekla je Piskač Živković.

VEZANE VIJESTI

Neki od pacijenata koji su preboljeli covid-19 imaju simptome i nekoliko mjeseci nakon dijagnoze. To je ono što se naziva ‘dugi covid’, a Piskač Živković je pojasnila kakva je situacija po tom pitanju u Hrvatskoj.

“Taj broj je neočekivano velik. Očekivali smo da će se oko 10% bolesnika javiti s određenim simptomima, no ta brojka se kreće oko 50%. Značajan broj bolesnika ima neki od simptoma i dva do tri mjeseca nakon akutne bolesti. Najveći broj bolesnika se žali na dva glavna simptoma, a to su dispneja ili subjektivni osjećaj nedostatka zraka i kroničnu glavobolju, smetnje u koncentraciji”, pojasnila je Piskač Živković.

Navela je i zbog kojih simptoma dugog covida bi se pacijenti trebali javiti liječniku.

“Iznenadio nas je broj bolesnika koji imaju ugruške ili trombe. Očekujemo da unutar tri do šest mjeseci oni nestanu. Pozvala bih sve bolesnike koji imaju covid, a koji možda i nisu bili u bolnici da ako imaju simptome otežanog disanja, smanjene tolerancije napora ili neke probleme u smislu pamćenja, smetnje s krvnim tlakom da se jave za pomoć”, kazala je Piskač Živković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!