Milanović: Ne mogu razdragano šetati Baščaršijom, ali preživjet ću bez toga

Vijesti 20. pro 202111:40 > 13:57 8 komentara
N1

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjelovao je na svečanom obilježavanju 30. obljetnice HVU-a „Dr. Franjo Tuđman“ i svečanoj promociji polaznika preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje. Nakon toga je odgovarao na pitanja novinara.

Novinari su ga upitali o otkazivanju puta u BiH.

VEZANE VIJESTI

Sve stoji u priopćenju. Ja ne mogu biti prijatelj sa svakim, ako se nekim, a to je unitaristička klika iz Sarajeva, koji se predstavljaju za domoljube, treba biti u sukobu, ja ću s njima biti u sukobu. Ne mogu razdragano šetati Baščaršijom, ali preživjet ću bez toga, rekao je Milanović.

Dodik ih provocira, zato što mu gaze po prstima cijelo vrijeme. Razumijem ga, ne potičem to ponašanje, kažem mu: ‘Daj se skuliraj’, rekao je predsjednik.

Upitan misli li da hrvatskom narodu u BiH pomažu njegove izjave, Milanović je rekao da pomaže i da bi inače bili izloženi stihiji. “Vlada ignorira svoj posao i ono što im je na raspolaganju, a to su sve diplomatske mjere za zaštitu državnih interesa, a to je hrvatski narod u BiH”, rekao je Milanović.

“BiH bez Hrvata ne postoji”

“Bosna i Hercegovina bez Hrvata ne postoji. Najmanji su, ali oni su jezičac na vagi za opstanak države. Ako me nakon svega toga šačica unitarističkih bukača, moralnih kamatara ne voli, onda super”, rekao je Milanović.

Plenković nije pogriješio što je otišao u Sarajevo, ali je pogriješio što nije iskoristio instrument koji RH ima iz Bruxellesa, a to je blokada, rekao je Milanović, dodavši da je vrijeme da se promijeni veleposlanik u Bruxellesu.

“To je vrlo iskusna bivša hrvatska diplomatkinja, koja ima poziciju u EK i mora se mlatiti za hrvatske interese, a drugim okom imati na umu poziciji u Bruxellesu. Na pozicijama moraju biti ljudi koji su lancem vezani za poziciju Republike Hrvatske”, rekao je Milanović.

Napomenuo je da će doći u BIH. “Neka se nose, mene nikakvi moralni bukači neće spriječiti”, rekao je. “Odluka o neodlasku u BiH je bila moja”, rekao je Milanović.

U BiH nije išao iz sigurnosnih razloga. “Kad imate posla s neprofesionalnim i neodgovornim ljudima, onda ne želite ni one koji su vas zvali dovesti u neugodnu situaciju”, rekao je Milanović.

“U Ahmićima je bio treći hrvatski predsjednik Ivo Josipović i to je dovoljno s hrvatske strane. Bio sam u Vitezu gdje su ubijana djeca hrvatske nacionalnosti, tamo nisam vidio drugu stranu”, rekao je Milanović, dodavši da su Hrvati u Lašvanskoj dolini bili izloženi užasnoj situaciji, nakon čega je nastao zločin u Ahmićima, za koji je rekao da je “moralni užas”.

“Kad Čović ode, Hrvati u BiH će biti kao Švicarci”

Govorio je i o predsjedniku HDZ-a BiH, Draganu Čoviću.

“Čović je najveći problem. Kad on ode, Hrvati u BiH će biti kao Švicarci”, rekao je Milanović, dodavši da je uvijek imao problem s Čovićevim HDZ-om BiH, “jer je uvijek bila zagrebačka filijala”.

Do neodlaska u BiH, kako je rekao, “ne bi došlo da se u Sarajevu, u unitarističkom Sarajevu, nije uskovitlala toksična prašina”. Upitan kad bi mogao otići u BiH, Milanović je rekao da možda ode sutra, ali neće biti službene najave. “To sutra mislim figurativno”, rekao je predsjednik.

Upitan o susretu s premijerom Andrejem Plenkovićem, Milanović je rekao da su se susreli u HNB-u, a da “on nije progovorio ni riječ”.

O Banožiću

Dotaknuo se i ministra obrane, Marija Banožića, koji mu je nedavno poručio da mu oprašta jer je sada božićno vrijeme te da je spreman na dijalog.

Milanović je Banožića nazvao jaglacem. “Ma dajte, neka ide tamo i karabinom ubija divlje svinje”, kratko je rekao pa poručio da nema dijaloga, da je Banožić problem koji treba riješiti premijer Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare