Približava nam se fenomen “El Niño”: Prijeti zabrinjavajućim vremenskim uvjetima

Vrijeme 16. svi 202319:59 0 komentara
Pixabay - Ilustracija

Sve je vjerojatnije da nam se približava fenomen El Niño, što bi moglo imati ogroman utjecaj na vremenske uvjete u čitavom svijetu, ali i ostaviti zabrinjavajuće posljedice po klimatsku krizu.

Posljednji podaci pokazuju da El Niño “kuca na vrata”, donoseći nadprosječne površinske temperature u tropskom Pacifiku, čime su potvrđena ranija upozorenja Svjetske meteorološke organizacije (WMO), prenosi IFL Science.

Istovremeno, satelitske snimke pokazuju pojavu takozvanih Kelvinovih valova u Pacifiku, što je potencijalni znak da se u oceanu stvaraju uvjeti za El Niño.

Svakih nekoliko godina, uvjeti se mogu prebaciti s El Niña – tople faze – do La Niñe – hladne faze – i obrnuto. Tijekom El Niña, vjetrovi oko ekvatora su slabiji. Toplo vrijeme pomiče se prema prema zapadnoj obali sjeverne i južne Amerike, zbog čega manje hladne vode dolazi do površine.

Globalne posljedice ovog fenomena su značajne. Toplije vode mogu prouzročiti da se pacifička struja pomakne prema jugu i poveća, što izaziva suše i toplije vrijeme na sjevernim dijelovima SAD-a i Kanada, ali i vlažnije vrijeme u južnim državama.

Od rujna 2020. nalazimo se u kontinuiranim fazama La Niñe, ali ove godine primjećuje se promjena. Predviđa se da će se vremenski uvjeti prebaciti na El Niño.

Rastu strahovi da bi uvjeti El Niña u narednih nekoliko godina mogli povisiti prosječne globalne temperature, jedan od glavnih kriterija za mjerenje klimatskih promjena. Ako ovogodišnji El Niño bude velik, 2023. i 2024. godina mogle bi donijeti niz dosad neviđenih toplinskih valova i izazvati rekordni rast prosječnih globalnih temperatura.

“Ako uzmemo u obzir trenutnu visoku temperaturu oceana, El Niño u razvoju može samo povećati izglede za rekordne temperature oceana u svijetu, što bi moglo imati značajne posljedice na prirodni svijet, uključujući ribe i koralje, kažu iz američke Nacionalne oceanske i atmosferske administracije (NOAA).

U Australiji bi moglo doći do dodatnih zabrinjavajućih trendova. El Niño obično smanjuje količinu padalina na istoku Australije u zimskim i proljetnim mjesecima, što znači suše vrijeme i povećani rizik od požara.

Predviđanje ovih varijacija nevjerojatno je teško, ali vijesti o trendovima u Pacifiku zaokupile su pozornost znanstvenika, koji situaciju napeto promatraju.

“Promatrat ćemo ovaj El Niño vrlo pozorno,” kaže Josh Willis, znanstvenik u NASA-inom laboratoriju u južnoj Kaliforniji. “Ako bude velik, svijet bi mogao zabilježiti rekordno zatopljenje, ali ovdje na jugozapadu SAD-a moglo bi doći do još jedne vlažne zime, i to duge zaredom.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!