Ablacija retine: Uzrok, simptomi i zašto se ovaj problem treba brzo liječiti?

Zdravlje 01. ruj 202115:41
Izvor: Pixabay

Ablacija retine ili odljuštenje mrežnice može uzrokovati poremećaj i gubitak vida te se liječi isključivo operativnim putem. Mrežnica je unutarnji sloj oka koji je zaslužan za primanje svjetlosnog podražaja.

Ablacija mrežnice nastaje kada se mrežnica odljepljuje od svog uobičajenog položaja. Prilikom odljepljenja mrežnice retina puca i stvara se retinalna rupica kroz koju tada ulazi očna vodica i odljepljuje retinu od očne pozadine.

Ova bolest mrežnice oka je hitno stanje koje treba brzo operirati.

Kako prepoznati ablaciju retine?

Ablacija retine prvenstveno stvara simptome poteškoća s vidom. Može se pojaviti ruptura u mrežnici bez odljuštenja, no simptomi su slični kao i kod potpune ablacije.

Kod pacijenta se mogu stvarati ovi simptomi ablacije retine:

– prikazi tamnih zavjesa

– bljeskanja

– pojava paučine ili mušica pred okom

U roku dan do dva se mogu pojaviti i jači simptomi poput suženja dijela vidnog polja i pada vidne oštrine do razine da se više ne može čitati niti prepoznavati ljudi. Poremećaj vida uslijed ablacije retine nije bolan.

S obzirom na to da se radi o odljepljenju mrežnice smatra se da kratkovidne osobe imaju veći rizik od ove pojave jer imaju stanjene slojeve oka te se kod njih češće događaju periferne degeneracije mrežnice.

Uzrok ablacije retine je postojanje razdora mrežnice koje može nastati zbog kratkovidnosti, nakon operacije katarakte ili nakon ozljede oka. Ablacija retine bez razdora može nastati kod proliferativne dijabetične retinopatije, bolesti srpastih stanica, zbog starenja te nekih sindroma.

Liječenje ablacije retine

Pri pojavi ranije navedenih simptoma ablacije retine obavezno je javiti se liječniku jer će prognoza liječenja ovisiti o što ranijem prepoznavanju i tretiranju. Nepravovremeno liječenje može dovesti do trajnog oštećenja vida jer se odljuštenja mrežnice uslijed razdora mogu proširiti na čitavu mrežnicu.

Operacija ablacije retine provodi se unutar 24 sata od oštećenja. Prije operacije potreban je pregled oftalmoskopom pomoću kojeg se pregledavaju mrežnica i pozadinski dio oka. Nakon toga se provodi i ultrazvuk koji može prepoznati je li došlo do krvarenja u oku koje bi moglo otežati pregled oftamoloskopom.

Liječenje se vrši zatvaranjem oštećenja na mrežnici laserom ili krioterapijom. Liječenje ablacije retine se može provoditi pričvršćivanjem za rožnicu, a cilj je zatvaranje razdora mrežnice. Liječenje će ovisiti o lokalizaciji rapture pa se tako neke mogu liječiti retinopleksijom u ambulanti.

Način liječenja ablacije retine je i vitrektomija, kirurški postupak. Ovaj se postupak koristi češće nego konvencionalna metoda operacije ablacije. Prije zahvata pacijent treba napraviti EKG, laboratorijski pregled krvi, koagulogram te pregled internista.

Operacija ablacije retine traje do dva sata, no trajanje će ovisiti o intenzitetu promjena i mogućim komplikacijama. Operacija se vrši pod lokalnom anestezijom uz sedaciju. Nakon operacije nema razloga za ostajanjem u bolnici te se pacijenti istog dana otpuštaju.

Oporavak nakon operacije ablacije retine traje do tri tjedna što će također ovisiti o situaciji i pacijentu. Za vrijeme oporavka je potrebno mirovanje i sjedenje s glavom prema dolje te kapanje kapljica i korištenje masti oko nekoliko tjedana. Nakon operacije su potrebni kontrolni pregledi dan, tjedan dana i par tjedana nakon operacije. Vraćanje svakodnevnim aktivnostima je moguće nakon oko 10 dana.

Nakon operacije ablacije retine

Na kraju operacije se u oko unosi plin ili silikonsko ulje koje održava retinu dok se ona ne zalijepi u potpunosti. Ono samo izlazi iz organizma u roku od dva do šest tjedana te nije potrebna operacija za odstranjivanje. Silikonsko ulje se obično vadi iz oka nakon nekoliko mjeseci, no ono može ostati godinama ako je došlo do jačeg oštećenja.

U nekim slučajevima je potrebno više operacija ablacije retine.

Cijena operacije ablacije retine

Operacija ablacije retine se može provesti u bolnicama, no ako se odlučite na privatno rješavanje ovog problema, ono će vas koštati oko 10.000 kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar