Bolovi u nogama iznad koljena: Uzrok, simptomi i kako ju točno liječiti?

Zdravlje 02. tra 202115:34 0 komentara
Pixabay

Bolovi u nogama nisu rijetkost te mogu ukazivati na neki zdravstveni problem. Mogu se pojaviti bolovi u nogama iznad koljena, ispod koljena, ali i u koljenima ili stopalima. Lokacija boli najčešće ukazuje na uzrok što olakšava liječenje, iako je teško razaznati pravi uzrok boli u nogama kad se radi o gornjem dijelu noge.

Bolovi u nogama iznad koljena uglavnom se pojavljuju na području mišića oko koljena na području bedrene kosti. Mogu nastati uslijed ozlijede ili traume, ali ako se radi o dugotrajnoj i intenzivnoj boli, to može ukazivati na ozbiljniji problem.

Što može boljeti?

Bol u gornjem dijelu noge može se pojaviti zbog tetiva, mišića ili kosti. Tetive pričvršćuju mišiće za kosti i mogu izazvati upalu koja stvara bol, do upale može doći i u mišićima, a kosti mogu boljeti zbog artritisa.

Ozljeda ili upala mišića

Najčešći uzrok boli u nogama iznad koljena je upala ili istegnuće mišića. Do istegnuća može doći uslijed treninga te se mogu istegnuti ligamenti, mišići ili tetive u bedru. Ligamenti, koji povezuju kosti, mogu i puknuti što također izaziva iznimnu bol i smanjenje pokretljivosti.

Ako je došlo do istegnuća, ovo su mogući simptomi bolova u nogama iznad koljena:

 • iznenadna bol nakon ili za vrijeme treninga
 • iznenadna bol nakon pada
 • otežana pokretljivost noge
 • bolno rastezanje i pomicanje noge
 • oticanje na bolnom području

Bol u mišićima iznad koljena može se pojaviti zbog pretjeranog korištenja mišića za vrijeme treninga. Nerijetko nastaje i ukoliko se osoba nije dobro istegnula ili ugrijala mišiće prije tjelovježbe. Pojavljuje se nakon treninga pri mirovanju te postupno postaje snažnija te se u tom slučaju pojavljuje u obje noge.

Upala tetiva i bol u kvadricepsima

Bol koju uzrokuje upala tetiva može se osjetiti i iznad koljena i to u kvadricepsima koji su smješteni iznad koljena na prednjoj strani nogu. Upala može nastati zbog pretjeranog treninga ili nepravilnog istezanja.

Simptomi upale tetiva uključuju:

 • bolnost na dodir
 • oticanje bolnog područja
 • oštru bol prilikom pomicanja ili savijanja noge

Artritis

Upala kostiju ili artritis se pojavljuje kada se istroši hrskavica koja podupire zglob koljena. To može izazvati bolnost oko koljena i okolnih zglobova. Liječenje ovisi o tome radi li se o osteoartritisu ili reumatoidnom artritisu.

Dugotrajno sjedenje kao uzrok boli

Uzrok boli u nogama ispod koljena može biti i sjedilački način života te manjak tjelovježbe. Dugotrajno sjedenje zbog posla ili obrazovnih obveza može oštetiti mišiće pa čak i izazvati kronične boli.

Sjedenje stvara pritisak na zglobove i mišiće, posebice kukove i noge. Manjak aktivnosti može izazvati slabljenje mišića i bol. Nerijetko se događa da se uz bol u leđima zbog sjedenja počne pojavljivati i bol u nogama ispod koljena.

Uklještenje živca i išijas

Bolove na stražnjem dijelu bedra može uzrokovati i ukliješteni kralježnični živac. Artritis donjeg dijela leđa može stezati živce koji idu iz kralježnice niz bedro i tako izazvati bol u zadnjem dijelu noge.

Specifični simptomi su:

 • bol u stražnjem dijelu bedra (rjeđe prednjem)
 • utrnutost bedra i mišića
 • teškoće u ustajanju ili sjedenju
 • teškoće kod uspravljanja kičme

Kada je vrijeme za zabrinutost?

Pomalo neobične boli na području noge iznad koljena mogu upućivati na neke veće zdravstvene probleme poput dijabetesa, Bernhardt-Roth sindroma, fibromialgije ili tromboze.

Periferalna neuropatija ili loša funkcija perifernih živaca koja nastaje uslijed dijabetesa, ozlijede ili tumora može izazvati trnce, žarenje i bol u gornjem dijelu nogu. Osim toga, može izazvati bol u nogama iznad koljena, ukočenost i slabost mišića. Liječenje ovisi o uzroku.

Bernhardt-Roth sindrom češće se pojavljuje kod muškaraca nego žena, a karakterizira ga žareća bol u bedru, trnjenje, oslabljeni osjećaji na tom području te smanjenje pokretljivosti, ali bez motoričke slabosti. Dugotrajno sjedenje s ispruženim bedrom može izazvati i pojačati ove simptome, a savijanje noge smanjiti. Moguće je izlječenje.

Fibromialgija je kronična bolest koju karakterizira bolnost mišića, ligamenata i tetiva. Uglavnom nije lokalizirana samo na jedno područje već se pojavljuje i na ramenima, vratu, oko koljena i kukova. Osim boli u gornjem dijelu nogu uzrokuje i zakočenost trupa, bokova, gubitak osjeta u rukama i nogama te osjećaj slabosti, umora pa čak i vrtoglavicu. Simptomi fibromialgije su intenzivniji nakon dugog mirovanja ili spavanja. Kod ovih simptoma se važno obratiti liječniku kako bi se provela dijagnoza.

Fibromialgiju nije moguće izliječiti, ali se mogu ublažiti simptomi terapijom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!