Desni vam krvare kad perete zube? Ovo je 12 mogućih razloga

Zdravlje 19. velj 202108:34 > 09:00
Podijeli:
Izvor: Pixabay / Ilustracija

Može biti prilično neugodno vidjeti krv na četkici za zube ili u umivaoniku. Iako je lako za to okriviti preenergično četkanje zubi ili pretvrdu četkicu za zube, ako se krvarenje javlja gotovo svakodnevno, trebali biste porazgovarati sa stomatologom koji će vam pomoći da otkrijete koji je pravi uzrok tome. Srećom, u većini slučajeva krvarenje iz desni i upala nisu trajno stanje, no to ne znači da ih treba zanemariti.

1. Nepravilno korištenje zubnog konca – i korištenje pogrešnog zubnog konca

Ako ste ljubitelj čišćenja zuba koncem i često vam krvare desni, možda to činite na pogrešan način. Naime, zubni konac ne bi trebao „raditi” samo između dva zuba. Ustvari, ako koncem idete samo gore dolje između zuba, možete ozlijediti desni. Radije koncem povlačite kao da crtate slovo C oko svakog zuba i nježno se spuštajte ispod desni sve dok ne možete dalje, a da ne napravite preveliki pritisak. Tako nećete zaobići niti jedan ostatak hrane ili bakteriju, ali nećete niti ozlijediti desni.

Kad je riječ o izboru zubnog konca, trebali biste uzeti u obzir nekoliko stvari. Kao prvo, svi imamo različite razmake među zubima, što znači da ista debljina konca neće biti učinkovita za svakoga. Neki će trebati koristiti dvostruku nit ili uzeti deblji konac, a nekima će trebati tanji konac. Postoje i zubni konci koji su izrađeni 100 posto na biljnoj bazi (biljna zamjena za pčelinji vosak).

2. Nedosljednost u oralnoj higijeni

Možda će vam se to činiti banalno, ali neredovito pranje zuba i čišćenje koncem mogu biti među glavnim krivcima za krvarenje desni. Neki ljudi čak izbjegavaju korištenje konca uz obrazloženje da im od toga krvare desni, no upravo je obratno: ako vam desni krvare, trebate češće koristiti zubni konac. Ne koristite li konac ili to ne činite redovito, propuštate ukloniti oko 35 posto plaka i biofilma između zuba. Važno je napomenuti i da neki proizvodi za oralnu higijenu mogu izazvati krvarenje desni, točnije antiseptički proizvodi bilo da je riječ o vodicama za usta ili zubnoj pasti jer oni uništavaju oralni mikrobiom.

Naravno da je lako preskočiti pranje zuba i čišćenje konce, naročito ako ste previše iscrpljeni navečer, no imajte na umu da čak i povremeno preskakanje te rutine može uzrokovati krvarenje desni i upalu desni.

3. Gingivitis

To je stručan naziv za upalu desni koju obično uzrokuju plak i naslage kamenca, kao i povećana razina bakterija u usnoj šupljini. Gingivitis je obično prva faza bolesti desni, no može se izliječiti. Obično je loša oralna higijena glavni uzrok gingivitisa pa je prvi korak u zaustavljanju krvarenja odlazak stomatologu na temeljito čišćenje zuba. Uz to, pazite da temeljito perete zube i čistite ih zubnim koncem, ne zaboravljajući one najudaljenije zube. Redoviti odlazak na kontrole kod stomatologa jamči da će se svaka promjena na zubima i desnima uočiti na vrijeme, a onda će i liječenje biti lakše i kraće. Uz to, stomatolog može preporučiti preventivne postupke poput korištenja fluorida ili promjena u vašoj rutini oralne higijene.

4. Periodontalna bolest

Periodontalna bolest je ireverzibilna i može se javiti ako se gingivitis ne liječi na odgovarajući način. Simptomi mogu biti krvarenje desni, loš zadah, malokluzija ili pomičnost zubi. Ako se ne liječi, periodontalna bolest može dovesti do razvoja drugih bolesti, poput dijabetesa i srčanih bolesti. Ako vam se čini da vam se zubi pomiču, što prije posjetite stomatologa. Ako stomatolog zaključi da je upala desni posljedica periodontalne bolesti, bit će vam potrebno profesionalno dubinsko čišćenje. Tim će se postupkom ukloniti plak, kamenac i naslage ispod linije desni, a upravo to je uzrok upale.

5. Infekcija

Infekcija zuba može se razviti iz raznih razloga, a jedan od njih je i karijes. Jedan od znakova infekcije može biti oticanje, loš okus u ustima, tupa bol, osjetljivost na vrućinu ili povremena oštra bol. Ako dođe do infekcije zuba, moguće je da se ona prošiti i na desni te da izazove nastanak gnojnog mjehura, takozvanog granuloma. On može krvariti i biti bolan na dodir. Infekciju zuba treba liječiti odmah, što znači da morate stomatologu bez odgađanja.

6. Lijekovi

Neki lijekovi, poput onih za razrjeđivanje krvi, mogu imati za nuspojavu hiperplaziju desni. Lijekovi za razrjeđivanje krvi smanjuju sposobnost zgrušavanja krvi, što dovodi do lakšeg krvarenja na liniji desni. Krvarenje desni mogu uzrokovati i drugi lijekovi, poput antidepresiva ili lijeka za snižavanje krvnog tlaka. Stoga je vrlo važno da svom stomatologu kažete za sve nove lijekove koje uzimate kako bi lakše odredio uzrok krvarenja desni kod vas.

7. Loša ortodontska higijena

Jednako kao što loša oralna higijena za posljedicu može imati krvarenje desni, to vrijedi i za lošu ortodontsku higijenu. Kad netko koristi ortodontsko pomagalo naročito je važno da posveti još veću pažnju čišćenju zuba i usne šupljine. Lako je propustiti očistiti neke sitne udubine među zubima ili ispod njih ako nosite aparatić za zube, no sam aparatić neće biti dovoljan da biste imali blistav osmijeh, potrebno je uložiti i dodatan napor u provođenje higijene. Kako bi ortodontska higijena bila onakva kakva treba biti, isplati se uložiti u električnu četkicu za zube i oralni tuš.

8. Pušenje

Svi znamo da pušenje nije zdravo, a upala desni je samo još jedna od nuspojava te loše navike. S obzirom na to da pušenje ometa pravilnu cirkulaciju, u desni dolazi smanjena količina kisika, što može dovesti do upale. Bilo bi najbolje da prestanete pušiti, no ako to ne možete učiniti, porazgovarajte sa svojim stomatologom što možete poduzeti da zaštitite desni.

9. Trudnoća

U trudnoći tijelo prolazi kroz brojne promjene. Zbog povećane razine hormona u krvi dolazi i do povećanog dotoka krvi u desni pa one mogu postati super osjetljive na plak i bakterije. Desni postaju osjetljivije i mekše te lakše krvare tijekom pranja četkicom.

10. Konzumacija procesirane hrane

Neki sastojci procesirane hrane mogu nadražiti desni i izazvati manje krvarenje. Primijetite li da ste skloni krvarenju desni, za to bi krivci mogli biti šećer, pržena hrana, umjetni konzervansi te umjetne boje i arome. Rješenje je da poradite na svojoj prehrani. Voće i povrće, zajedno s povećanim unosom kalcija, vitamina C i D i magnezija su kritični elementi oralnog zdravlja. Pobrinite se da zadovoljite dnevne potrebe organizma za tim nutrijentima.

11. Stres i tjeskoba

Iako možda nisu direktno povezani s krvarenjem desni, stres i tjeskoba svakako mogu tome doprinijeti. Kroničan stres može rezultirati upalom u krvnim žilama, a to se može odraziti na mekim tkivima u vašoj usnoj šupljini. Osim toga, stres i anksioznost mogu oslabjeti vaš imunološki sustav, što može dodatno otežati borbu s bolesti desni.

12. Autoimune i sistemske bolesti

Krvarenje iz desni ponekad može biti simptom autoimune bolesti. Lichen planus je autoimuna bolest koja se očituje bijelim ili crveno-bijelim mrljama u ustima. Dijagnoza se može potvrditi jedino biopsijom. Neke sistemske bolesti, poput hemofilije, također mogu uzrokovati krvarenje iz desni. Kod oboljelih od hemofilije desni mogu krvariti spontano ili nakon pranja zuba, piše Gloria.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar