Istegnuti ligamenti: Uzrok, simptomi i kada za ovaj problem treba operacija?

Zdravlje 09. lip 202115:36
Podijeli:
uganuće, gležanj, trčanje, noge
Izvor: Pexels / Ilustracija

Uganuće gležnja jedna je od ozljeda ligamenata u području gležnja. Ligamenti su čvrsto, elastično tkivo koje povezuje kosti, a ozlijediti se može svaki ligament gležnja. Istegnuti ligamenti obično nastaju kad se gležanj izvrne prema van nakon traume zbog čega je ovo česta ozljeda kod sportaša.

Kod ozljede ligamenata može doći do istezanja ili pucanja, a manje ozljede stvaraju plodno tlo za iduće probleme. Kod ozljeda na području gležnja najčešće se radi o ozljedi lateralnog ligamentarnog kompleksa gležnja.

Što su ligamenti u gležnju?

Zglob gležnja povezuje donje krajeve goljenične i lisne kosti s gležanjskom kosti. Sva težina tijela se ovdje prenosi na zglobove i stopala. Ligamenti su fibrozno vezivno tkivo koje međusobno povezuje kosti te se nazivaju i zglobnim vezištima.

Slični su tetivama i fascijama jer su građeni od vezivnog tkiva ili kolagenih vlakana, a razlikuju se po tome što ligamenti povezuju jednu kost s drugom, dok tetive povezuju mišiće za kosti. Ligamenti se mogu prirodno regenerirati, a po prirodi su jaki i čvrsti.

Uloga im je stabiliziranje koljena u frontalnoj ravnini. Kada pucaju ili kada dolazi do istegnutog ligamenta, pucaju izolirano ili udruženo s ostalim strukturama.

Najčešći način kojim nastaje istegnuti ligament je kod sportaša i to kod zavrtanja stopala prema unutra. Ovo se događa u situaciji kada sportaš kod doskoka doskoči na vanjski rub stopala ili na nogu drugog igrača. Može se dogoditi i kada se hoda stubama prema dolje pa se jedna promaši. Istegnuti ligamenti čine 25% svih sportskih ozljeda.

Simptomi istegnutog ligamenta

Do istegnuća ligamenta može doći zbog mlohavosti ligamenata, oštećenih živčanih inervacija, mišića ili loših cipela. Izvrtanje stopala prema van može uzrokovati i određeni dugotrajni način hodanja. Ponekad može doći do ozljede gležnja bez istegnutih ligamenata radi čega je dobro znati prepoznati u kojoj je mjeri ligament ozlijeđen. Jačina boli nije nužni pokazatelj jer će ovisiti o stupnju istegnutosti.

Blago uganut gležanj ili prvi stupanj istegnutog ligamenta uključuje samo istezanje, ne i trganje. U tom slučaju gležanj nije jako otečen niti bolan. Nakon ove ozljede su iduće mnogo lakše.

Umjereno uganuće gležnja ili djelomično trganje ligamenta uzrokuje jaču bol, otekline i modrice na području gležnja. Kod ovih ozljeda su hodanje i stajanje vrlo teške i bolne radnje.

Posljednji stupanj istegnutog ligamenta zapravo je potpuno trganje ligamenta. U ovom slučaju su simptomi oticanje, potkožno krvarenje, nestabilnost zgloba i nemogućnost stajanja na nozi.

Pojava bilo kojih od navedenih simptoma razlog je za odlazak liječniku.

Liječenje istegnutog ligamenta

S obzirom na to da postoje različiti stupnjevi istegnutog ligamenta, o tome će ovisiti i liječenje. Nakon pojave simptoma je potrebno učiniti pregled gležnja kako bi se ustanovilo u kojoj je mjeri oštećen. Pregled uključuje fizikalnu kontrolu te rendgensku snimku kojom se može odrediti istegnuće ligamenta i koštani prijelom. Liječnik može ispitati stabilnost gležnja testovima. Ponekad je teško razlikovati istegnuti ligament od ozljede tetive zbog čega su potrebne snimke gležnja. Tek pravilna dijagnoza može dovesti do odgovarajuće terapije.

Kod blagog uganuća se gležanj zavija, stavlja široki flaster te noga drži u povišenom položaju. Liječenje istegnutog ligamenta u ovim slučajevima uključuje i ledene obloge te postupno povećanje vježbi i hodanja.

Ako je došlo do izolirane ozljede i umjerenog stupnja ozljede najčešće se liječi konzervativno nošenjem steznika ili ortoze u trajanju od tri do šest tjedana. Ovime se imobilizira donji dio noge, a osoba ima mogućnost hodanja. U nekim slučajevima se longeta nosi samo tijekom noći. Nakon nošenja ortoze ili gipsa su obavezne intenzivne fizikalne terapije.

Kod najteže ozljede ili istegnutog ligamenta može biti potreban kirurški zahvat, iako je liječenje moguće i bez operativnog liječenja. Konkretno, liječnici smatraju da se i bez operativnog zahvata mogu postići rezultati.

U svakom slučaju istegnutog ligamenta je potrebna fizikalna terapija koja ponovno omogućuje pokretanje, podržavanje težine, poboljšava mišićnu snagu te vraća normalnu sposobnost hodanja.

Povratak sportu nakon istegnutog ligamenta je obično vrlo brz i to oko deset do 15 dana nakon ozljede.

Komplikacije uganutog gležnja i istegnutog ligamenta

Kod slabijih ozljeda ligamenta može doći do komplikacija i nakon što je ligament zacijelio. Naime, u ligamentu se može razviti kvržica koja uzrokuje stalno trenje u zglobu, a koje uzrokuje kroničnu upalu. Ovo može izazvati trajno oštećenje. Liječenje ovog slučaja je moguće kortikosteroidima, a rijetko je potreban operativni zahvat.

Moguća komplikacija istegnutog ligamenta je i ozljeda živca koji prelazi preko ligamenta u gležnju. Bol i neuralgija se mogu ukloniti lokalnim anestetikom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar