Juvenilni artritis: Kod djece može izazvati teške bolove, evo kako ih ublažiti

Zdravlje 07. srp 202115:47 0 komentara
Nadin Mario/ Unsplash

Bolesti zglobova nažalost mogu zahvatiti osobe u svim generacijama, pa tako i djecu.

Juvenilni artritis ili artritis kod djece je dugotrajna upala zglobova vrlo slična reumatoidnom artritisu kod odraslih, no pojavljuje se prije navršene 16. godine života.

S obzirom na to da je uzrok bolesti i dalje nepoznat, više informacija o ovoj bolesti može se pronaći i pod nazivima juvenilni reumatoidni artritis ili idiopatski artritis. Kao podloga nastanka artritisa kod djece se smatra autoimuni mehanizam, no to još uvijek nije utvrđeno. Veći rizik je kod djece kod kojih se pojavljuju određeni genetski čimbenici te preboljele upalne i virusne bolesti.

Liječenje artritisa kod djece provodi se lijekovima koji kod oko 75 % djece smanjuju simptome.

Simptomi juvenilnog artritisa

Glavno obilježje ove bolesti zglobova kod djece je to što se pojavljuje prije 16. godine života. Kod manje od polovice oboljelih zahvaća samo nekoliko zglobova, a kod 40% pogađa brojne zglobove. Postoji i mogućnost razvijanja sistemske bolesti koja napada cijeli organizam, ne samo zglobove. U tom slučaju, ako se pojavljuje i vrućica, riječ je o Stillovoj bolesti. Upala se u svakom slučaju može pojavljivati postepeno ili naglo.

Juvenilni artritis se obično javlja prije navršene četvrte godine života i u tom slučaju zahvaća samo nekoliko zglobova. Do četvrte godine je češća pojava kod djevojčica, a do osme godine je obično u dječaka.

Simptomi juvenilnog artritisa su:

– otečenost i bolnost zahvaćenog zgloba
– ukočenost zgloba
– najčešće su zahvaćeni koljeno, lakat i gležanj
– simptomi se mogu vraćati i povlačiti
– upala šarenice kod djevojčica koja može uzrokovati sljepoću

Upala više zglobova se može pojaviti u svakoj dobi te jednako zahvaća djevojčice i dječake. Simptomi upale zglobova kod djece su bol, oticanje i ukočenost zglobova koji mogu nastati postupno ili naglo. Obično su u početku pogođeni zglobovi koljena, skočni i ručni zglob te laktovi. U kasnijem stadiju juvenilnog artritisa koji zahvaća više zglobova se može pojaviti upala obje šake, vrata i kukova. Ova upala se uglavnom pojavljuje simetrično.

Sistemski juvenilni artritis također jednako pogađa djevojčice i dječake, a ovo su dodatni simptomi uz koje se prepoznaje:

– povišena tjelesna temperatura obično viša uvečer – oko 39,5°C
– naglo spuštanje i promjena tjelesne temperature
– osjećaj teške bolesti
točkasti, sitni, ružičasti osip na trupu i gornjim dijelovima ruku i nogu koji se na kratko pojavljuje
– povećanje slezene i/ili limfnih čvorova
– bol, oticanje i ukočenost zglobova kao posljednji simptom

Sistemski juvenilni reumatoidni artritis može ometati rast, a primjer je slabo razvijanje brade.

Vrste juvenilnog artritisa

Osim oblika koji napada samo jedan ili manje zglobova, onog koji napada više zglobova te sistemskog juvenilnog artritisa mogu se pojaviti psorijatični artritis te entezitisu pridružen artritis.

Psorijatični artritis uz upalne promjene stvara simptome psorijaze poput žarišta, crvenila i oticanja na laktovima i koljenima. Izgled tih žarišta je crvene boje te se često pojavljuju ljuskice i naslage kože.

Entezitisu pridružen artritis karakterizira upalne procese velikih zglobova, uglavnom donjih ekstremiteta. Uz upale zglobova pojavljuje se i upala tetivnih pripoja za kost. Ovaj oblik juvenilnog artritisa češće pogađa dječake nakon šeste godine života.

Liječenje juvenilnog artritisa

Liječenje artritisa kod djece će prvenstveno ovisiti o obliku bolesti i stadiju upale. Nakon dijagnoze je cilj smanjivanje boli i zaustavljanje upale. Ovime se pokušava spriječiti trajno oštećenje, gubitak funkcije i invaliditet.

Međutim, kako se radi o kroničnoj bolesti, ishod i ponašanje je nepredvidljivo zbog čega se uz fizičko liječenje i smanjivanje boli oboljelome i članovima obitelji preporučuje psihološka pomoć. Za liječenje juvenilnog artritisa koriste se nesteroidni protuupalni lijekovi koji djeluju analgetski i protuupalno, antireumatski lijekovi koji modificiraju bolest, kortikosteroidi te biološki lijekovi. Bol i upalu mogu smanjiti visoke razine acetilsalicilne kiseline ili aspirina.

Pod utjecajem lijekova simptomi juvenilnog artritisa nestaju kod oko 75 % djece, a prognoza je lošija kod onih kod kojih je bolest obuhvatila više zglobova ili kod onih kod kojih se pronalazi reumatoidni faktor. Ukupno oko 40 % djece nakon osam do 10 godina ne zahtijeva aktivno liječenje.

Vježbe za artritis kod djece mogu pomoći u održavanju zglobova pokretnima i štite ih od ukočenosti, a u nekim se slučajevima može koristiti udlaga da bi zglob ostao fiksiran. Važan je i pregled očiju svakih pola godine kako bi se isključila upala šarenica i spriječila moguća slijepost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!