Kako pripremate jaja? Znate li što je zdravije omlet ili kuhana jaja?

Zdravlje 08. stu 202306:39 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Jaja su jedna od najpopularnijih osnovnih namirnica u kojima se diljem svijeta uživa u doručku. Što se nutricionizma tiče, jaja su kompletan paket jer sadrže sve hranjive tvari. Kada su u pitanju recepti za pripremu jaja, postoje dva jela u kojima ljudi najviše uživaju, kuhana jaja i omlet. No, znate li koje od njih nudi potrebnu hranjivost, a koje je bolje?

Kuhano jaje

Kuhana jaja su jednostavna i hranjiva opcija. Veliko kuhano jaje sadrži otprilike 78 kalorija, osiguravajući dobru ravnotežu proteina, masti i esencijalnih vitamina i minerala. Kuhanjem se čuva većina hranjivih tvari u jajetu, što ga čini prikladnim izborom za brz i zdrav obrok. Jaja su bogata visokokvalitetnim proteinima, sadrže sve esencijalne aminokiseline potrebne tijelu za optimalan rast i oporavak. Također su izvrstan izvor vitamina, potiču proizvodnju energije i podržavaju zdravlje kostiju. Osim toga, kuhana jaja sadrže kolin, hranjivu tvar važnu za zdravlje i razvoj mozga, piše Times of India.

Omlet

Omleti, iako su ukusni i svestrani, često uključuju spremanje jaja s dodatnim sastojcima kao što su sir, povrće i ponekad meso. Nutritivna vrijednost omleta može uvelike varirati ovisno o njegovim sastojcima. Dok omleti mogu ponuditi veći sadržaj proteina zbog dodanih sastojaka, također mogu imati više kalorija i nezdravih masnoća, osobito ako se kuhaju s previše ulja ili maslaca. Međutim, omleti pružaju priliku za uključivanje različitih hranjivih tvari iz povrća i nemasnih bjelančevina, čime se povećava ukupna nutritivna vrijednost obroka.

Nutritivna usporedba

Ako govorimo o prehrani, kuhano jaje zadržava većinu svoje prirodne vrijednosti jer se kuha bez dodatnih masnoća ili sastojaka. Procesom kuhanja čuvaju se proteini i hranjive tvari jaja, što ga čini zdravijom opcijom u smislu minimalnih aditiva i smanjenog udjela kalorija. S druge strane, omleti, iako su potencijalno bogatiji proteinima i dodatnim nutrijentima iz dodanih sastojaka, također mogu imati više kalorija i zasićenih masti zbog ulja za kuhanje i drugih visokokaloričnih nadjeva.

Dok kuhana jaja nude jednostavnost i zadržavaju prirodne hranjive tvari, omlet s druge strane, kada se promišljeno pripremi s hranjivim sastojcima, može poboljšati cjelokupnu nutritivnu vrijednost s dodatkom povrća i nemasnih proteina. Bez obzira na oblik, jaja su nutritivna snaga, nudeći mnoštvo zdravstvenih prednosti koje ih čine vrijednim dodatkom svakoj uravnoteženoj prehrani.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!