Osjećate se naduto, debljate se, razdražljivi ste? Uzrok mogu biti i hormoni

Zdravlje 15. lis 202109:26
Izvor: Shutterstock/Ilustracija

Normalno je da se razine hormona mijenjaju u različitim razdobljima života - prije i tijekom mjesečnice ili trudnoće ili pak tijekom menopauze.

I neki lijekovi i zdravstveni problemi mogu uzrokovati hormonske promjene.

Debljanje

Kada padne razina estrogena (u menopauzi), apetit vam se povećava jer pad estrogena može utjecati na razinu leptina, hormona koji potiče glad. Iznenadni gubitak težine Štitnjača pomaže u kontroli brzine kojom tijelo pretvara hranu u gorivo te otkucaje srca i temperaturu. Kada proizvodi previše ili premalo hormona, tjelesna težina može pasti. Ako ste izgubili 10 ili više kilograma, a niste više vježbali ili bili na dijeti, obavijestite svog liječnika.

Problemi sa spavanjem

Progesteron, hormon koji oslobađaju jajnici, pridonosi kvaliteti sna, a kada njegove razine padnu tijekom menstrualnog ciklusa, možda ćete teško zaspati. Niska razina estrogena može izazvati noćno znojenje, što također remeti san.

Kronične akne

Prije ili tijekom mjesečnice nije neuobičajeno pojačano stvaranje akni, no ako se ne povuku, razlog mogu biti hormoni. Višak androgena (“muški” hormoni koje imaju i muškarci i žene) može uzrokovati prekomjerni rad lojnih žlijezda, utječu i na stanice kože oko folikula kose. To može začepiti pore i uzrokovati akne.

 

Poteškoće s pamćenjem

Promjene razina estrogena i progesterona mogu uzrokovati moždanu maglu i otežati pamćenje. Problemi s pažnjom i pamćenjem posebno su česti tijekom perimenopauze i menopauze, ali mogu ukazivati i na bolesti štitnjače.

Stalni umor

Umor je jedan od najčešćih simptoma neravnoteže hormona. Višak progesterona može nas uspavati, a manjak energije osjetit ćemo i ako štitnjača proizvodi premalo hormona štitnjače. Krvne pretrage otkrit će pravo stanje. Pad hormona ili brze promjene njihove razine mogu uzrokovati neraspoloženje i depresiju. Estrogen utječe na ključne kemikalije u mozgu kao što su serotonin, dopamin i noradrenalin. Ali i drugi hormoni, koji putuju istim putevima kao i neurotransmiteri, također utječu na to kako se osjećate. Ispadanje i stanjivanje kose Kada padne razina estrogena, jača utjecaj testosterona. Posljedica je stanjivanje ili čak gubitak kose. Žene to nerijetko primijete tijekom trudnoće, menopauze ili kad počnu piti kontracepcijske pilule.

Glavobolja

Neke žene imaju glavobolju neposredno prije ili tijekom mjesečnice, kada je estrogen u opadanju. Redovite glavobolje ili one koje se pojave u isto vrijeme svaki mjesec mogu biti znak da se mijenjaju razine hormona.

Gubitak libida

Većina ljudi misli da testosteron imaju samo muškarci, ali imaju ga i žene, a ako je razina testosterona niža nego inače, žene će imati manje interesa za seks nego inače, piše Živim.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar