Ova namirnica je moćno oružje u borbi protiv kolesterola

Zdravlje 31. sij 202420:33 0 komentara
Pixabay

Hiperkolesterolemija pogađa značajan broj ljudi. Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izvješćuju da otprilike 2 od svakih 5 ljudi diljem zemlje ima visoke razine kolesterola. To je otprilike 40% Amerikanaca.

Visoki kolesterol može nas izložiti povećanom riziku od potencijalno po život opasnih zdravstvenih stanja kao što su moždani udar i kardiovaskularne bolesti. Iz tog je razloga važno održavati ukupnu razinu kolesterola u krvi unutar normalnog raspona, piše Health Digest.

Održavanje zdrave tjelesne težine, redovito vježbanje i smanjenje konzumacije alkohola samo su neki od različitih načina na koje se možemo zaštititi od hiperkolesterolemije. Dijeta je također ključan faktor.

Konzumiranje hrane bogate vlaknima poput graha, zobenih pahuljica i avokada može pomoći u održavanju niskog nivoa našeg “lošeg” LDL kolesterola dok povećava naš “dobar” HDL kolesterol. Kako se ispostavilo, postoji moćno povrće koje može učiniti isto, a to je luk koji snižava kolesterol.

Luk sadrži flavonoid poznat kao kvercetin. Istraživači iz studije iz 2017. objavljene u Lipids in Health and Disease nastojali su bolje razumjeti odnos između kvercetina i njegovih potencijalnih učinaka na obrnuti transport kolesterola (RCT), odnosno proces u kojem tijelo uklanja kolesterol iz stanica. Korištenjem miševa koji su bili hranjeni hranom bogatom mastima, otkriveno je da je kvercetin pospješio prijenos kolesterola, snizio razinu kolesterola i poboljšao funkcioniranje “dobrog” HDL kolesterola.

Pokazalo se da čak i alternativni oblici luka nude iste prednosti snižavanja kolesterola. U 8-tjednoj studiji objavljenoj 2015. u Plant Foods for Human Nutrition, istraživači su otkrili da ispijanje soka od luka bogatog kvercetinom značajno smanjuje razinu kolesterola kod pacijenata s blago visokim kolesterolom.

Međutim, ako ne volite jesti luk, dodaci prehrani s lukom također mogu potencijalno sniziti razinu kolesterola. Istraživači su iz meta-analize iz 2021. objavljene u Food Science & Nutrition ispitali deset različitih kliničkih ispitivanja i zaključili da se čini da suplementacija luka snižava razine lošeg kolesterola, povećava razine dobrog kolesterola i regulira ukupne razine kolesterola. Međutim, nije primijećena povezanost između suplementacije lukom i poboljšanja razine triglicerida i istraživači su naglasili da je još potrebno dodatno istraživanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!