Ova pića biste trebali izbjegavati kad su najveće vrućine

Pexels/Ilustracija

Vjerojatno znate da tijekom toplinskog vala treba izbjegavati naporne aktivnosti na otvorenom, pobrinuti se da vam je funkcionalna klima, zaštiti se kremom za sunčanje i piti puno tekućine

Ipak ne preporuča piti bilo koju tekućinu za vrijeme najvećih vrućina. Stručnjaci kažu da postoje određena pića koja biste trebali izbjegavati tijekom toplinskog vala kako biste smanjili rizik od nuspojava, prenosi Bestlife.

Alkohol

Iako se hladno pivo čini kao odlična ideja tijekom najgorih vrućina, stručnjaci se slažu da je ispijanje alkohola tijekom toplinskog vala najgori izbor. Alkohol je dokazani diuretik, što znači da povećava proizvodnju urina i na taj način odvodi vodu iz tijela. To se posebno odnosi na pivo, koje dehidrira tijelo. A ako radite vani, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti savjetuje da ne pijete alkohol “unutar 24 sata nakon rada na vrućini”, jer može “povećati rizik od vrućine”. Štoviše, prema bolnici Flushing, “tjelesnu temperaturu regulira hipotalamus. Alkohol će uzrokovati usporavanje hipotalamusa, pa ako je tijelo već vruće zbog vrućine, učinci alkohola će natjerati tijelo da misli još je toplije.”

Kava i čaj

“Kao kemikalija, kofein povećava stvaranje urina, što znači da je kofein diuretik. Ali većina istraživanja sugerira da tekućina u pićima s kofeinom uravnotežuje diuretski učinak tipičnih razina kofeina”, poručuju iz klinke Mayo.  Ali to sve ovisi o tome koliko je vaše tijelo naviklo na kofein. Ako svakodnevno pijete kavu ili čaj i uravnotežite ih s puno vode, možete biti poprilično sigurni da umjereno konzumirate ove napitke tijekom toplinskog vala. Međutim, ako je vaše tijelo osjetljivo na kofein, to bi moglo imati veliki učinak dehidracije.

Gazirani sokovi

Gazirani sokovi također često sadrže kofein i stoga bi ih također trebalo izbjegavati. Osim toga, gazirani sokovi  često imaju vrlo visok udio šećera, za što istraživanja pokazuju da može dovesti do daljnje dehidracije. “To je vjerojatno zbog interakcije šećera i vode unutar stanica. Veći unos šećera uzrokuje da stanice u tijelu prenose više vode i povećavaju mokrenje”, objašnjava Medical News Today.

Energetska pića

U ovim pićima se također nalaze velike količine kofeina. “Neka energetska pića sadrže puno više kofeina nego standardne porcije kave, čaja ili bezalkoholnih pića”, upozorava Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Također mogu sadržavati više šećera nego bezalkoholna pića. Ipak, imajte na umu da su energetska pića i sportska pića dvije različite stvari. Potonji sadrže elektrolite, koji mogu “nadomjestiti sol i minerale koje gubite znojenjem”, napominje Crveni križ.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.