Što se dogodi ako pojedete jaja koja nisu dovoljno kuhana ili pečena?

Zdravlje 20. ruj 202115:29
jaja, jaje na oko, žumanjak, tava, bjelanjak
Izvor: Pixabay / ilustracija

Jaja su izuzetno hranjiva namirnica, a možete ih pripremati na zaista mnogo načina. Ipak, termičkom obradom jaja mogu izgubiti neke hranjive tvari. S druge strane, ako jaja nisu termički obrađena, tijelo će slabije apsorbirati neke hranjive tvari, a u tom slučaju postoji i rizik od infekcije.

No, znate li što se točno dogodi ako pojedete jaja koja nisu dovoljno kuhana ili pečena?

Prednosti

Dobijete više vitamina D. Stručnjaci navode da sirova jaja nude oko 36 posto više vitamina D koji je nužan za snižavanje rizika od osteoporoze, srčanih bolesti, pretilosti i depresije. Sunčeve zrake su također izvrstan izvor vitamina D, no ako se ne izlažete previše suncu, sirova jaja su odlična zamjena.

 

Unijet ćete više omega-3 masnih kiselina. Jaja su bogata ovim zdravim mastima, a termička obrada može otežati njihovu apsorpciju. Omega 3-masne kiseline nude niz zdravstvenih pogodnosti, od borbe protiv bolova u zglobovima i upale, snižavanja lošeg kolesterola, do borbe protiv tjeskobe i depresije.

Vaše oči mogu ostati zdravije. Dva antioksidansa koja se nalaze u jajima su lutein i zeaksantin, a za oba je poznato da štite oči od oštećenja i čuvaju vid netaknutim. Visoke temperature mogu uništiti i lutein i zeaksantin.

Bit će vam dostupno više biotina. Prema riječima stručnjaka, biotin je vitamin B koji je potreban za niz stvari: zdravu kosu, lijepu kožu, jake nokte, pravilan rad štitnjače i nadbubrežnih žlijezda. Također, biotin vam daje i energiju te pomaže regulirati metabolizam.

Unijet ćete više kolina koji također ima niz zdravstvenih prednosti. Naime, kolin je potreban za ispravan rad mišića, funkcioniranje jetre, razvoja mozga, stabiliziranje raspoloženja i normalnog metabolizma. Nedostatak kolina, na temelju određenih studija, može povećati rizik od Alzheimerove bolesti. Stručnjaci kažu da možete unijeti do 20 posto više biotina ako konzumirate sirova jaja.

Mane

Apsorbirat ćete manje proteina. Naime, jaja su izuzetno bogata proteinima. Prema znanstvenim istraživanjima, apsorpcija proteina se smanjuje ako se jaja konzumiraju sirova – do 90 posto proteina apsorbira se ako se jaja skuhaju, dok se samo 50 posto proteina apsorbira u sirovim jajima.

Sirova jaja mogu biti kontaminirana bakterijama. Visoke temperature ubijaju bakterije i stoga je poželjno termički obraditi hranu, navodi Healthy builderz. Postoji i velika šansa da sirovo jaje sadrži salmonelu, vrstu bakterije koja može uzrokovati trovanje hranom. Stručnjaci objašnjavaju da se salmonela može nalaziti i na ljusci, ali i u samom jajetu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar