Stručnjak kaže da se svi pogrešno tuširamo – i to utječe na naš imunološki sustav

Zdravlje 26. ruj 202318:59 0 komentara
Unsplash

Bilo da preferirate tuširanje ujutro ili navečer, nema ničeg boljeg od toplog tuša koji vas može ugrijati, posebno kada dođe hladnije vrijeme. Možda ćete tada čak povećati temperaturu vode kako biste se dodatno ugrijali.

Hladan tuš za bolje zdravlje

Ipak, poznati liječnik Michael Mosley potvrdio je da bismo se zapravo svi trebali tuširati hladnijom vodom jer to može pomoći u smanjenju stresa, poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja i jačanju vašeg imunološkog sustava, piše Mirror.

Prednosti hladne vode

Znanstvenici su tek na početku istraživanja prednosti hladne vode na imunološki sustav, ali jedno istraživanje sugerira da tuširanje hladnom vodom 30 sekundi svako jutro tijekom 60 dana može smanjiti broj dana bolovanja za 30 posto.

Iako hladna voda može izazvati tjelesnu reakciju na stres, istraživanja sugeriraju da je kratkotrajno izlaganje stresu u pravoj dozi dobro za vas, a hladna voda može pružiti taj potrebni poticaj.

Kako početi?

Dr. Mosley sugerira da je najlakše početi s uvođenjem hladne vode u vašu rutinu tako da na kraju tuširanja “okrenete slavinu na hladno na 10 sekundi”.

Zaključno, iako hladan tuš može biti izazovan, postoji sve više dokaza koji ukazuju na brojne zdravstvene koristi takvog iskustva, uključujući smanjenje stresa i jačanje imunološkog sustava. Dakle, idući put kada budete pod tušem, razmislite o tome da pružite svom tijelu i umu osvježavajuću dozu hladne vode.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.