Zašto bi bilo dobro obično ulje zamijeniti maslinovim?

Zdravlje 22. lis 202115:50
Wavebreak / Profimedia

Rafinirana ulja, maslac i slične masnoće dio su svakodnevne prehrane svakoga od nas. Međutim, stručnjaci sve češće upozoravaju da je korisnije prebaciti se na zdravije masnoće.

Kao zdravija alternativa nudi se maslinovo ulje, a nije zgorega ni podsjetiti se da i Svjetska zdravstvena organizacija Mediteransku prehranu ocjenjuje kao jednu od najzdravijih vrsta prehrane na svijetu i preporuča je svima koji žele zdravo živjeti.

“Ekstra djevičansko maslinovo ulje puno je bolje i zdravije jer je najmanje procesuirano. Zahvaljujući podizanju svijesti o zdravlju i prehrani sve više istočnih zemalja u svakodnevne preporuke uvodi maslinovo ulje”, rekla je Soumya B. Hegde, stručnjakinja za fitness i mršavljenje.

Ovo su neke od prednosti maslinovog ulja za zdravlje:

Dobro je za srce

Studije su pokazale da Mediteranska prehrana, koja uključuje najmanje četiri žlice maslinovog ulja dnevno, smanjuje rizik od srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara te snižava krvni tlak. Liječnica naglašava da, ako se i ne držite ove vrste prehrane, samo počnete koristiti žlicu i pol maslinovog ulja dnevno uz bilo koji obrok i postići ćete željeni efekt.

Bogato je antioksidansima

Budući da je bogato polifenolima, maslinovo ulje blokira negativan učinak slobodnih radikala. Oni oštećuju proteine, DNK, povećavaju rizik od dijabetesa, bolesti srca i demencije. Bogato je mononezasićenim kiselinama, vitaminom E i vitaminom K koji je dobar za kožu.

Poboljšava pamćenje i moždanu aktivnost

Ekstra djevičansko maslinovo ulje sprečava razvoj Alzheimerove bolesti, a osim toga poboljšava pamćenje i moždane funkcije tako što sprečava neurodegenerativne bolesti.

Pomaže u gubitku kilograma

Time što održava razinu šećera u krvi stabilnom, suzbija u jaku glad. Budući da nema puno kalorija, maslinovo ulje slobodno možete koristiti u preljevima za salate i kuhanju.

Poboljšava raspoloženje i sprečava depresiju

Hranjive tvari u maslinovom ulju poboljšavaju raspoloženje. Zdrave masti dobro utječu na centralni živčani sustav otpuštanjem serotonina, hormona koji podiže raspoloženje.

Smanjuje upale

Maslinovo je ulje dobro artritis, posebno reumatoidni. Mononezasićene masti u ulju smanjuju upale, piše Pink Villa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar