Američki Doordash kupnjom Wolta širi poslovanje na Europu

Biznis 10. stu 202115:23
Podijeli:
Izvor: Michele Ursi / Alamy / Alamy / Profimedia

Američka kompanija za dostavu hrane DoorDash objavila je da će kupiti finski Wolt kako bi proširila poslovanje na Europu u razdoblju normalizacije potražnje nakon pandemijskog buma.

Potražnja za uslugama dostave hrane snažno je ojačala u pandemiji covida 19, ali bi se trebala stabilizirati sljedećih mjeseci, pripremajući teren za konsolidaciju u sektoru koji teško dolazi do dobiti, ističe Reuters.

Američki Doordash dogovorio je kupnju Wolta u transakciji vrijednoj sedam milijardi eura, nudeći dioničarima finske tvrtke vlastite dionice. Vrijednost DoorDashovih dionica koje će biti izdane u sklopu transakcije iznosit će 206,45 dolara po dionici, objavile su dvije kompanije.

DoorDash će se tom transakcijo proširiti na 22 europska tržišta, uključujući Njemačku, Dansku, Švedsku, Hrvatsku i Srbiju.

Wolt je počeo poslovati 2015. godine u Helsinkiju i u međuvremenu se proširio u Europi i Aziji i ima više od 30 tisuća partnera među restoranima i maloprodajnim tvrtkama, navodi Reuters.

Finska je kompanija do kraja rujna imala više od 2,5 milijuna mjesečno aktivnih korisnika, a DoorDash je na kraju trećeg tromjesečja imao više od devet milijuna pretplatnika na usluge dostave.

“Udruživanje snaga s Woltom… omogućit će nam da brže rastemo na međunarodnoj razini i istodobno pojačamo naš fokus na SAD”, istaknuo je u priopćenju objavljenom u utorak šef američke tvrtke Tony Xu.

Gotovo dvije trećine bruto vrijednosti Woltovih narudžbi, pokazatelja koja uključuje vrijednost svih narudžbi i pretplate na usluge dostave, osigurava pozitivan doprinos dobiti, istaknuli su u američkoj tvrtki, napomenuvši da neće objaviti više detalja.

Transakcija bi trebala biti zaključena u prvoj polovini iduće godine, a u Woltu i DoorDashu očekuju da će u 2022. poslovati s prilagođenom temeljnom dobiti u rasponu od ‘pozitivne nule’ do 500 milijuna dolara.

DoorDash je odvojeno objavio da mu je prihod u trećem tromjesečju poskočio 45 posto, na 1,28 milijardi dolara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar