Bosch smanjuje poslovanje u Rusiji

Biznis 18. ožu 202217:43
Photo by Jan Böttinger on Unsplash

Njemački proizvođač automobilskih dijelova Bosch objavio je u petak da zbog ruskog napada na Ukrajinu smanjuje poslovanje u Rusiji.

Smanjene su isporuke u Rusiju i proizvodnja u ruskim pogonima i obustavljena je trgovina rezervnim dijelovima, objavila je kompanija.

Bosch ruskim kupcima više ne isporučuje dijelove za kamione zbog naznaka da se koriste „u necivilne svrhe”, suprotno, kako kaže, uvjetima koje je postavio.

Početkom tjedna kompanija je odbacila optužbe ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe da je isporučio dijelove za ruske oklopne transportere.

Te dijelove proizvođačima nije isporučio Bosch, čak i ako su iz njegovih proizvodnih linija, istaknuli su u priopćenju.

Tjednik Der Spiegel objavio je u petak da je njemačko ministarstvo gospodarstva pokrenulo istragu kako bi utvrdilo da li je Bosch prekršio zabranu izvoza robe koja se može koristiti u civilne i u vojne svrhe.

Glasnogovornik ministarstva gospodarstva rekao je da ne komentira pojedinačne slučajeve.

EU je ograničio izvoz robe dvojne namjene nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, a nakon ruske invazije na Ukrajinu proširio je sankcije.

Bosch u Rusiji zapošljava oko 3.500 ljudi i uglavnom proizvodi robu široke potrošnje, dijelove za vozila i druge artikle, namijenjene ruskom tržištu.

Prošle godine Bosch je u Rusiji ostvario prihod od 1,2 milijarde eura.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.