Čelnica MMF-a želi dodatnih 650 milijardi dolara za borbu protiv pandemije

Biznis 24. ožu 202117:19 > 17:23
Izvor: OLIVIER DOULIERY / AFP, Ilustracija

Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) izjavila je da će do kraja lipnja predložiti podjelu novih MMF-ovih specijalnih prava vučenja (SDR) u protuvrijednosti 650 milijardi dolara za borbu zemalja protiv pandemije.

Nova raspodjela specijalnih prava vučenja (SDR) MMF-ovim bi zemljama-članicama, od kojih su mnoge teško pogođene pandemijom covida-19, omogućila veliku podršku likvidnosti, ne povećavajući teret njihovog duga, istaknula je Kristalina Georgieva.

Time bi im se oslobodila financijska sredstva za borbu protiv pandemije koronavirusa, podršku programima cijepljenja i ostalim hitnim mjerama, kazala je u priopćenju Georgieva, koja će prijedlog iznijeti MMF-ovom izvršnom odboru.

Članovi MMF-ova odbora na sastanku u utorak dali su “široku podršku” stručnjacima MMF-a da izrade prijedlog o novoj alokaciji SDR-ova u protuvrijednosti 650 milijardi dolara kojom bi se podmirila globalna dugoročna potreba za rezervnom imovinom, rekla je.

PROČITAJTE JOŠ

“Nova alokacija SDR-ova pomogla bi svim našim zemljama članicama i poduprla globalni oporavak od koronakrize”, naglasila je Georgieva.

„Time bi MMF uputio snažan signal odlučnosti članstva da će učiniti sve što je moguće kako bi se prevladala najteža kriza od Velike depresije”, dodala je.

Nova alokacija SDR-ova bila bi prva nakon one u protuvrijednosti 250 milijardi dolara, odobrene 2009.godine, tijekom globalne financijske krize.

MMF će razviti nove mjere za povećanje transparentnosti i odgovornosti u korištenju SDR-ova, a istražit će i opcije za preraspodjelu SDR-ova bogatih zemalja kako bi se poduprle ranjive i zemlje s niskim dohotkom, poručila je čelnica MMF-a.

Ako dobiju zeleno svjetlo, dodatne rezerve, koje bi zemlje članice mogle pretvoriti u konvertibilne valute ili ih podijeliti s potrebitim zemljama, trebale bi biti na raspolaganju u drugom dijelu godine.

Nova MMF-ova procjena globalnih potreba za rezervama, koja se provodi svakih pet godina, pokazuje jasnu potrebu za dodatnim SDR-ovima budući da se zemlje teško bore s pandemijom koronavirusa, izjavili su upućeni izvori.

Pojedinosti nove procjene nisu odmah bile dostupne.

Georgieva se još prije godinu dana počela zauzimati za podjelu novih SDR-ova, ali je prijedlog naišao na snažan otpor SAD-a, najvećeg dioničara MMF-a, podsjeća Reuters.

Proteklih tjedana najrazvijenija gospodarstva svijeta skupine G7 i šira skupina 20 najrazvijenijih i najvećih gospodarstava u nastajanju (G20) podržala su novu alokaciju nakon što je američka ministrica financija Janet Yellen najavila potporu, uz određene uvjete.

Yellen je zatražila veću transparentnost u korištenju SDR-ova i trgovini MMF-ovom ‘valutom’, dodaje Reuters.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar