Deutsche Telekom povećao udio u američkoj podružnici na 48,4 posto

Biznis 07. ruj 202112:12
Alastair Pike / AFP

Deutsche Telekom sklopio je s investicijskim divom SoftBank Groupom sedam milijardi dolara vrijedan sporazum o zamjeni dionica kako bi povećao udio u T-Mobile US-u, a prodao je i nizozemski ogranak, signalizirajući pojačani fokus na SAD.

Prema sporazumima objavljenim u utorak Deutsche Telekom povećat će udio u američkoj podružnici za 5,3 posto, na 48,4 posto.

Softbank će zauzvrat dobiti gotovinu i 4,5 posto udjela u Deutsche Telekomu.

Njemačka je kompanija s investicijskim konglomeratom nakon kupnje američkog Sprinta sklopila sporazum o dioničarstvu, koji joj je zajamčio pravo na glasanje o preostalom udjelu u T-Mobile US-u i opcije usmjerene na povećanje udjela u američkoj podružnici.

Prema netom sklopljenom dogovoru o zamjeni dionica, DT će izdati 225 milijuna novih dionica u vrijednosti 20 eura koje će pripasti Softbanku. Budući da je Softbank novi strateški partner, kompanije u njegovom portfelju steći će i pristup 240 milijuna korisnika DT-a u Europi i SAD-u.

Softbank će pak DT-u prodati oko 45 milijuna dionica T-Mobile US-a po prosječnoj dionice od 118 dolara po dionici, a njemačka će kompanija od Softbanka kupiti i dodatnih 20 milijuna dionica za 2,4 milijardi dolara koje će osigurati prodajom nizozemske podružnice.

DT je danas objavio da je prodao T-Mobile Netherlands financijskim tvrtkama Apax i Warburg Pincus za 5,1 milijardu eura.

Prosječna kupovna cijena dionica T-Mobilea u cijelom tijeku transakcije iznosit će 109 dolara po dionici, navode u Deutsche Telekomu.

Japanska će kompanija dogovorom s Deutsche Telekomom zamijeniti preostali udio u američkom ogranku DT-a za strateški vlasnički udio u njemačkom divu, koji je prisutan u desetak europskih zemalja, istaknuo je utemeljitelj Softbanka Masayoshi Son.

Čelnik DT-a Tim Hoettges ističe pak važnost povećanja udjela u T-Mobile US-u.

“Transakcija je jako atraktivna za Deutsche Telekom i njegove dioničare koji će imati dodatne koristi od potencijala za stvaranje vrijednosti u T-Mobile US-u i izvan njegovih okvira”, rekao je Hoettges.

“Povećat ćemo naš udio u T-Mobile US-u i poželjeti dobrodošlicu Softbanku, novom ključnom ulagaču i strateškom partneru Deutsche Telekoma”, naglasio je čelnik DT-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar