Kina spustila Ericssonov prihod u drugom tromjesečju

Biznis 16. srp 202110:46
Ericsson Nikola Tesla
Izvor: N1/Ilustracija

Prihod švedskog proizvođača telekomunikacijske opreme Ericssona pao je u drugom tromjesečju, prvi puta u tri godine, zbog slabijih rezultata u Kini, pokazuje izvješće objavljeno u petak.

U razdoblju od travnja do lipnja Ericssonov prihod pao je 1,3 posto, na 54,9 milijardi švedskih kruna (6,3 milijarde dolara). Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i troškovi restrukturiranja porastao je osam posto.

U ključnom odjelu opreme za telekomunikacijske mreže zadržao se na razini istog prošlogodišnjeg razdoblja i iznosio je 39,9 milijardi kruna. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i troškovi restrukturiranja porastao je 11 posto.

Prihod u Kini pao je za 2,5 milijardi kruna.

Rezultat na novim natječajima za gradnju mobilnih mreža 5G nije ispunio očekivanja pa nismo ostvarili planirani prihod, istaknuo je financijski direktor Carl Mellander.

Prvi rezultati druge faze natječaja trebali bi biti objavljeni do kraja mjeseca, tvrde dva upućena izvora.

Ericssonu i Nokiji išla je na ruku zabrana Huaweijeve opreme u nekoliko zemalja, ali očekuje se da će njegovo isključenje iz natječaja u Švedskoj prouzročiti pad prihoda švedske tvrtke u Kini.

Ericsson upozorava da bi odluka Švedske o isključenju kineskih dobavljača iz švedskih 5G mreža mogla utjecati na njegovo poslovanje u azijskom divu, gdje ostvaruje nešto manje od 10 posto svojih prihoda.

“Razumno je prognozirati znatno niži tržišni udio u Kini”, rekao je Mellander.

Prilagođena dobit prije kamata i poreza (EBIT) porasla je u drugom tromjesečju 29 posto, na 5,8 milijardi kruna,

Ericssonove rezultate poduprli su rojaliteti nakon nagodbe s južnokorejskim Samsung Electronicsom u sporu oko patenata. Kompanija je priopćila da je ponovo pokrenula pregovore i s drugim tvrtkama.

Objavili su i da su s američkim operaterom bežične mreže Verizonom danas potpisali petogodišnji ugovor o isporuci opreme za 5G mrežu u vrijednosti 8,3 milijarde dolara, ističući da je to najveći pojedinačni posao u povijesti tvrtke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar