Loša vijest za tržište čipova i medicinu: Ukrajina obustavila proizvodnju neona

Biznis 11. ožu 202214:32
Craig Dennis/Pexels

Ukrajina proizvodi otprilike polovinu svjetskog neona, ali je zbog ruskog napada bila prisiljena obstaviti proizvodnju, što bi moglo zadati nove probleme proizvođačima čipova, ali i u medicini.

Ukrajinske kompanije Ingas i Cryoin proizvode oko 45 do 54 posto svjetskog neona, ključnog za lasere koji se koriste pri proizvodnji čipova, pokazuju podaci tvrtke za istraživanje tržišta Techcet. Plin se koristi i u medicini, u operacijama na oku.

Globalna potrošnja neona za proizvodnju čipova prošle je godine dostigla oko 540 metričkih tona, procjenjuje Techcet.

vezana vijest

Dvije ukrajinske tvrtke obustavile su poslovanje jer su ruske trupe pojačale napade na gradove diljem Ukrajine, ubijajući civile i uništavajući ključnu infrastrukturu, rekli su njhovi predstavnici.

Obustava njihovog poslovanja novi je udarac svjetskoj proizvodnji čipova, koja ionako teško prati snažnu pandemijsku potražnju širom svijeta za mobitelima, prijenosnim računalima i automobilima.

Procjene zaliha neona u skladištima proizvođača čipova uvelike variraju, ali dugotrajniji sukob nedvojbeno bi pogodio proizvodnju, smatra analitičar CFRA-e Angelo Zino.

“Ako proizvođači iscrpe zalihe do travnja i ako nisu plasirali čvrste narudžbe u druge dijelove svijeta, to će vjerojatno značiti dodatna ograničenja za širi lanac opskrbe i nemogućnost proizvodnje krajnjeg proizvoda za mnoge ključne kupce”, rekao je.

Prije ruske invazije Ingas je proizvodio 15.000 do 20.000 kubičnih metara neona mjesečno za kupce u Tajvanu, Južnoj Koreji, Kini, SAD-u i Njemačkoj, pri čemu je oko 75 posto njih odlazilo industriji čipova, rekao je glavni komercijalni direktor te tvrtke Nikolaj Avdzhij.

vezana vijest

Tvrtka se nalazi u Mariupolju koji je posebno teško stradao u ruskoj opsadi.

Cryoin, koji je proizvodio otprilike 10.000 do 15.000 kubičnih metara neona mjesečno, nalazi se u Odesi i zaustavio je proizvodnju 24. veljače na samom početku invazije, kako bi zaštitio radnike, prema direktorici poslovnog razvoja Larissi Bondarenko.

Tvrtka neće moći isporučiti naručenih 13.000 kubičnih metara neona u ožujku ako nasilje ne bude zaustavljeno, ističe Bondarenko.

Sa zatvorenom tvornicom možemo izdržati najmanje tri mjeseca, dodaje, istaknuvši da bi veći uteg za financije bilo eventualno oštećenje opreme, koje bi otežalo i obnovu proizvodnje.

Napominje i da nije sigurna hoće li moći nabaviti sve sirovine za proizvodnju neona.

Ukrajinski je neon nusproizvod ruske proizvodnje čelika. Osim Ukrajine, proizvodi ga i Kina, ali po sve većim cijenama.

Cijene su, priča Bondarenko, rasle već prošle godine, a od prosinca su i ušesterostručene. U Kini su, prema medijskim izvješćima, učetverostručene, s prošlogodišnjih 400 na više od 1.600 juana po kubičnom metru krajem veljače.

Uoči ruske aneksije Krima 2014. godine bile su sedam puta više nego u prethodnom razdoblju, prema američkoj Komisiji za međunarodnu trgovinu.

Tvrtke u drugim dijelovima svijeta mogle bi pokrenuti proizvodnju neona, ali bi značajno povećanje njezinog obujma trajalo devet mjeseci do dvije godine, kaže direktor marketinga u kompaniji Supplyframe Richard Barnett.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar