Njemačka povećava iznos minimalne plaće. Evo za koliko i kada!

Ekonomija 26. lip 202312:59 0 komentara
Pixabay/ilustracija

Njemačka komisija nadležna za određivanje granice minimalne plaće u Njemačkoj, u ponedjeljak je usvojila prijedlog za povećanje minimalne plaće kojeg je dalo Stručno povjerenstvo za praćenje i analizu minimalne plaće sastavljeno od predstavnika njemačkih poslodavaca i sindikata.

Prema tome, zakonska minimalna plaća 2024. godine bi se trebala povećati za 41 cent, odnosno s 12 na 12,41 eura po satu.

U daljnjem koraku, početkom 2025. iznos minimalne plaće trebao bi se povećati na 12,82 eura po satu. Prijedlog još mora odobriti savezni ministar rada Hubertus Heil (SPD), što se može očekivati ​​na jesen.

Povećanje minimalne plaće utjecat će na gotovo šest milijuna zaposlenika u Njemačkoj.

Minimalna plaća zadnji put je povećana 1. listopada 2022. godine s 10,45 eura na 12,00 eura, piše Fenix magazin.

Pri donošenju odluke o povećanju plaća Komisija se vodi razvojem kolektivno ugovorenih plaća, ali bi trebala i voditi računa o osiguranju zaposlenosti. Nikada od uvođenja zakonom propisane minimalne plaće 2015. Komisija se nije morala suočiti s tako visokim stopama inflacije kao 2022. i 2023.

Kako bi se nadoknadio gubitak kupovne moći, inflacijske premije bez poreza i carina dogovorene su u najnovijim kolektivnim ugovorima za savezne i lokalne zaposlenike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!