Ogroman rast cijena nekretnina. U Zagrebu kvadrat novogradnje i do 7.000 eura

Biznis 07. lis 202208:201 komentar
Izvor: Igor Kralj/PIXSELL

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da su cijene novogradnje u godinu dana u Zagrebu porasle za 30 posto. I nije tu riječ samo atraktivnim lokacijama blizu centra grada - cijene divljaju i na periferiji.

Još nedovršena, novogradnja na Trešnjevci već je skoro rasprodana. Cijena – 4.5 tisuće eura po kvadratu.

“Zona tramvaja, srce Trešnjevke, novogradnja s parkirnim mjestom, s dizalom, A+ energetski razred, sa svim najmodernijim sustavima koji postoje… To je ono što se danas traži”, govori za RTL vlasnik agencije za nekretnine Boro Vujnović.

S malom pauzom za vrijeme korone, od 2017. imamo samo rast cijena.

“Uzrokovan pozitivnim BDP-om, turizmom, niskim kamatnim stopama na kredite, niskim kamatnim stopama na štednju. A u zadnje vrijeme je inflacija glavni generator kupnje nekretnine, odnosno stanja na tržištu koje imamo”, kaže Vujnović.

Novogradnja i do 7.000 eura po kvadratu

Prosječna cijena kvadrata u Zagrebu je 2.5 tisuće eura, što je skok od 30 posto u odnosu na lani. No, novogradnje su još skuplje. Novogradnja u centru Zagreba koja još nije izgrađena prodaje se i za 7 tisuća eura po četvornom metru.

Trećinu stanova kupuju stranci.

“To se pretvorilo u ozbiljan biznis koji predvode i stranci iz EU, koji grade i apartmaniziraju našu obalu jer je porez paušalni gotovo nikakav”, govori Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

I onda na sve to stiže APN. Koji primarno dizajniran da pomaže – zapravo odmaže. Ivan Žilić je o tome napravio i istraživanje.

“Neka ideja programa je bila da napravi stanovanje priuštivijim za mlada kućanstva, no mi pokazujemo da, rad pokazuje na različite načine koristeći vrlo detaljne podatke o kupoprodajnim transakcijama nekretnina, zapravo vidimo da je dio porasta nekretnina u zadnjim godinama dolazi iz tog programa”, kaže Ivan Žilić s Ekonomskog instituta.

“U Zagrebu ima 300 tisuća kućanstava, a ima 380 tisuća stanova za stanovanje, prema popisu stanovništva 2021”, govori Žilić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar