Premijer posjetio farmu koka nesilica obitelji Lukač u Ivanić Gradu

Biznis 09. ožu 202112:29 > 12:37
Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je posjetio novu farmu kokoši nesilica obiteljske tvrtke Lukač, u koju je investirano 60 milijuna kuna, čime je njezin kapacitet povećan na 255 tisuća nesilica.

Nakon što je obišao obiteljsku tvrtku Lukač, koja se već 30 godina bavi proizvodnjom jaja, Plenković je izjavio kako je ta tvrtka pridonijela gospodarskom razvoju Zagrebačke županije.

“Sjajna nova investicija koja je ukupno vrijedna 60 milijuna kuna i koja će povećati kapacitete na 255 tisuća koka nesilica. Tvrtka zapošljava 80 ljudi i riječ je o sjajnom primjeru poduzetništva, angažmana koji je u vrhu proizvodnje jaja u Hrvatskoj, koji razvija suradnju s ključnim trgovačkim lancima, hotelima i na taj način pridonosi hrvatskoj poljoprivredi, proizvodnji i razvoju po najmodernijim tehnologijama, sukladno svim standardima koji se primjenjuju u zemljama EU”, izjavio je premijer Plenković.

Vlasnik tvrtke Marijan Lukač istaknuo je da novi pogon koka nesilica ima kapacitet 165 tisuća koka nesilica, koje će godišnje proizvoditi oko 50 milijuna komada jaja, čime će se doprinijeti smanjenju uvoza.

Ukupno tako na čitavom gospodarstvu Lukač, na dvije lokacije, ima 250.000 koka nesilica, a godišnja proizvodnja jaja doseže 75 milijuna. Riječ je o drugom najvećem hrvatskom proizvođaču jaja.

Lukač je izrazio nadu da će nastaviti s daljnjim investicijama, kazavši da već u planu ima nove projekte.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je da je riječ o obiteljskoj viziji koja se razvija od 1992. godine, kojoj njezino ministarstvo i Vlada nastoje, barem skromno, svojim mjerama doprinositi.

Zahvalila je premijeru i Vladi na strateškom značaju koji daju poljoprivredi, pa je tako u 2020. ostvaren rast poljoprivrede unatoč teškim okolnostima. “To nije jedini i prvi rast, poljoprivreda kontinuirano raste tri godine što je dijelom rezultat okolnosti, ali velikim dijelom investicijskih mjera iz Programa ruralnog razvoja koje donose strukturnu preobrazbu hrvatskog sela”, istaknula je Vučković.

Goran Stanzl/PIXSELL

Do sada je iz tog programa isplaćeno više od 65 posto sredstava, rekla je ministrica. Na području Zagrebačke županije, kako je navela, do sada je iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno projekata u vrijednosti od gotovo 750 milijuna kuna, a uz izravne potpore ukupno ugovorena sredstva u ovom programskom razdoblju premašuju 1,8 milijardi kuna.

Na pitanje novinara da prokomentira izjavu vlasnika farme da je šest godina čekao da se sredi administracija oko investicije, premijer je odgovorio “naravno da je to predugo”.

“Cijeli proces, bilo administrativni, bilo pravosudni treba ubrzati, učiniti ga učinkovitijim, svrhovitijim i nije dobro da su zapreke, a koliko shvaćam nisu bile vezane za poljoprivredu nego više za građevinski aspekt, preduge i treba učiniti napore da tijela koja se time bave svoja rješenja i odluke donose brže”, izjavio je Plenković.

Goran Stanzl/PIXSELL

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.