Problem globalne sigurnosti hrane nije rješiv bez ukrajinske i ruske proizvodnje

Ekonomija 05. svi 202207:06 0 komentara
Photo by Max Beck on Unsplash

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je u srijedu da se problem globalne sigurnosti hrane ne može riješiti bez obnove ukrajinske poljoprivredne proizvodnje i ruske proizvodnje hrane i gnojiva za svjetsko tržište.

Ruska invazija na Ukrajinu dodatno je poremetila financijsko tržište i podigla cijene roba, te u mnogim zemljama potencijalno ugrozila gospodarski oporavak od covida-19.

“UN-ova analiza pokazuje da rat u Ukrajini samo pogoršava stvari, pokrećući trodimenzionalnu krizu koja razara globalne sustave opskrbe hrane, energije i financija za zemlje u razvoju”, rekao je Guterres novinarima tijekom svog prvog posjeta glavnom nigerijskom gradu Abuji.

Ustvrdio je da za globalnu sigurnost hrane nema ispravnog rješenja bez obnove ukrajinske poljoprivredne proizvodnje te ruske i bjeloruske proizvodnje hrane i gnojiva za svjetsko tržište.

Guterres je rekao da je UN zatražio dodatni 351 milijun dolara za pomoć Nigeriji koja je u travnju bila prisiljena od Kanade kupiti hitne zalihe gnojiva zbog zapadnih sankcija uvedenih protiv Rusije.

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je prošlog mjeseca da je ruska invazija na Ukrajinu izazvala daljnji ogromni negativni šok u subsaharskoj Africi, dovodeći najugroženije skupine u opasnost od gladi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.