Rat u Ukrajini potopio očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj

Biznis 25. ožu 202213:48
Yasmina H/ Unsplash

Povjerenje poslovnih čelnika u Njemačkoj naglo je potonulo u ožujku, odražavajući zabrinutost zbog rasta cijena energije, nestašice vozača i stabilnosti opskrbnih lanaca koje je zaoštrio rat u Ukrajini, pokazalo je istraživanje instituta ifo.

Indeks poslovne klime pao je u ožujku za 7,7 bodova u odnosu na revidiranu vrijednost u veljači, spustivši se na 90,8 bodova, izvijestio je u petak njemački ekonomski institut.

Indeks poslovnih očekivanja također je pao, za čak 13,3 boda, na 85,1 bod. To je njegov najveći pad od početka pandemije koronavirusa.

“Kompanije u Njemačkoj pripremaju se za teška vremena”, zaključio je predsjednik ifoa Clemens Fuest.

Pogoršane su i ocjene aktualnog stanja u poslovanju, iako znatno blaže, uz pad indeksa za 1,6 bodova.

Prema Joergu Kraemeru iz Commerzbanka, kompanije posebno straše rizici poput mogućeg europskog bojkota ruske nafte, što bi dodatno pogoršalo ionako teško stanje u opskrbi i potaknulo bi jo snažniji rast cijena.

Trenutačno dvije trećine industrijskih kompanija želi podići cijene najviše otkada je ifo počeo pratiti podatke, a njihov primjer spremaju se slijediti i trgovci, rekao je za Reuters stručnjak ekonomskog instituta Klaus Wohlrabe.

Andreas Scheuerle iz Decabanka smatra pak da neizvjesnost uvelike nadilazi rat u Ukrajini i uključuje i pitanje održivosti njemačkog poslovnog modela, s obzirom na, kako kaže, jednostrano oslanjanje najvećeg europskog gospodarstva o zemljama dobavljačima i zemljama kupcima.

Tijek događaja u Ukrajini iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram