Sedam ruskih banaka isključeno iz sustava SWIFT

Biznis 02. ožu 202213:40
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

U okviru jačanja sankcija EU-a protiv Rusije nakon invazije na Ukrajinu, sedam ruskih banaka isključene su iz SWIFT-a, međunarodne mreže za razmjenu poruka o bankovnim transakcijama, objavljeno je u srijedu u službenom glasilu EU-a.

Te banke sada imaju rok od deset dana za napuštanje SWIFT-a.

Ta mjera uključuje drugu najveću rusku banku VTB, zatim  Bank Otrkitie, Novikombank, Promsvyazbank , Bank Rossiya, Sovcombank i VEB.

VEZANA VIJEST

Najveća ruska banka, Sberbank i treća po veličini Gazprombank nisu na popisu sankcioniranih  banaka jer preko njih ide većina plaćanja za ruski plin i naftu, koje države članice i dalje uvoze iz Rusije.

Kriterij za odabir ovih sedam banaka ustanovljen je prema njihovoj povezanosti s ruskom državom, čime su implicitno uključene u ratne napore.

Isključivanje iz SWIFT-a ne znači da te banke ne mogu obavljati uplate i isplate, jer se ne radi o platnom sustavu, nego o sustavu za razmjenu poruka o plaćanju.

Međutim, isključivanje iz SWIFT-a znatno otežava poslovanje.

Banke mogu primjerice dogovoriti razmjenu poruka o uplatama odavno zastarjelim faxom ili elektronskom poštom i to može funkcionirati kada je riječ o transakcijama između dviju banaka, međutim, često je riječ o transakcijama koje idu preko više banaka i postaje jako komplicirano ako samo jedna u tom lancu nije u istom sustavu za razmjenu poruka, ističu u Komisiji.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari (0)

Prikaži sve komentare