Valu poskupljenja ne nazire se kraj: Imamo europske cijene – ne i primanja

Biznis 12. lis 202122:412 komentara
cijene goriva, gorivo, benzinska pumpa, benzinska postaja, dizel, benzin, rezervoar
Izvor: Ivica Galovic/PIXSELL/ilustracija

Porast cijena goriva najviše utječe na one koji kruh zarađuju na cesti. Taksisti upozoravaju, na kraju ponovno sve plate građani. Valu poskupljenja ne nazire se kraj, a valu povećanja plaća i mirovina, ne nazire se početak pa građani negoduju.

“Činjenica da možda imamo najskuplje gorivo u Europskoj uniji dovoljno govori o tome u kojoj se situaciji taksisti nalaze, to će samo utjecat na cijenu prijevoza samim građanima, ali i na sve u sektoru prijevoza”, rekao je Milivoj Topić, predsjednik Ceha prijevoznika Udruženja obrtnika Split.

N1

Prijevoznici najavljuju porast cijena od 20 posto

Prijevoznicima, koji još preživljavaju od potpora za radna mjesta, gorivo predstavlja 40% rashoda pa najavljuju porast cijena od 20%.

“Moramo se vratit na prošlu godinu, 2020. Sadašnja cijena goriva je pedeset posto veća od one tada, ako gledamo srpanj ili četrdeset posto, ako gledamo listopad. Ogromno je to povećanje!“, ističe Višnja Marin, inicijativa povremenog prijevoza putnika.

N1

Od države zato, osim aktivnog praćenja situacije, traže i reakciju.

“Stav prijevoznika je da bi država trebala reagirati ograničavanjem cijene ili subvencijom cijene goriva”, smatra Topić.

Građani negoduju

Valu poskupljenja ne nazire se kraj, a valu povećanja plaća i mirovina, ne nazire se početak pa građani negoduju.

“Iako radimo vani, opet je teško. Sve je poskupilo, Bože sačuvaj! Šta ću? Moramo trpit, druge nema!”, rekao je jedan građanin.

VEZANE VIJESTI

“Nema druge, jedino gdje mogu udarit su cijene goriva i hrane i to je to”, dodao je.

Ima i onih koji smatraju kako država na cijene ne može puno utjecati jer bi smanjenje poreza samo dovelo do povećanja marži.

“Da oni ukinu ili smanje PDV, cijene bi ostale iste. Kad cijena barela ide naniže, cijena ostane ista, a kad raste, onda raste i kod nas”, smatra jedan građanin.

Imamo europske cijene – ne i primanja

Građanima najviše smeta što imamo europske cijene, ali ne i europska primanja.

“Baš sam tu s nekim gostima i komentiraju i oni. Oni su iz Španjolske, govore da se inflacija i dolje događa. Međutim, stvar je u tome što oni imaju istu cijenu goriva kao i mi, ali imaju 40-50% veće plaće”, navodi još jedan građanin.

Poskupljenje goriva, inflacija, prešutni minusi, rast cijena koji se očekuje zbog uvođenja eura i ostale loše najave toliko su postale učestale da se građanima ostaje, da ne bi plakali, samo smijati.

“Dvjesto kuna ima više na mirovini osam tisuća ljudi u Hrvatskoj. Ja sam među tih osam tisuća, tako da mene nije briga za poskupljenja!”, našalio se jedan gospodin.

“Ništa, sve u pješačku zonu i ciao đaci! Bicikli, romobili, patike… Patike su sad moderne!”, dodao je drugi.

Problem je samo što je poskupjela i obuća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar