“Vlada mora reagirati, računi od 30.000 kn za plin bit će previše za građane”

Ekonomija 23. kol 202210:47 0 komentara
N1

Predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić u Novom danu govorio je o nužnosti hitne intervencije države kako bi se zaštitilo građane i poduzetnike, ali i kako bi se zaštitio sustav opskrbe plinom.

Naime, zbog izvanrednih okolnosti energetske krize u kojima se Europa našla, mali opskrbljivači ispadaju iz igre. Komentirajući informacije da će se zbog toga najmanje 50 tisuća korisnika na području koje gravitira Gradskoj plinari Zagreb okrenuti njima i tražiti da ih se opskrbljuje prema zajamčenim cijenama, Pudić je kazao:

“Gradska plinara Zagreb je opskrbljivač u obvezi javne usluge i prema natječaju je dobila nekoliko distribucijskih područja u kojima obavlja javnu uslugu prema cijenama koje su tada ponuđene. S obzirom na te ponuđene cijene, činjenica je da je naručena određene količine plina za kupce u javnoj usluzi, to znači da će isporučivati po toj cijeni. Međutim, prelazak većeg broja kupaca znači veću problematiku za Gradsku plinaru Zagreb – Opskrba jer nema naručene određene količine plina za tu skupinu ljudi, što im predstavlja problem i potencijalne gubitke u poslovanju.”

VEZANA VIJEST

Sedam puta je razlika u cijeni između one koja se može naplatiti građanima i one koju Gradska plinara Zagreb mora platiti za nove količine.

“Problematika se javlja jer je došlo do velike razlike u cijeni za javnu uslugu i cijeni za tržišnu uslugu. Moguće je da do toga ne bi došlo da je cijena približno jednaka kao što je bila godinu dana prije. U trenutku kada je bio natječaj, tržišne cijene su bile i gotovo niže od cijene javne usluge. Sada je situacija drugačija”, pojasnio je Pudić.

Složio se da je problematična činjenica što u dobrim vremenima distributeri koji nisu u sustavu javne opskrbe mogu obarati cijenu i otimati korisnike, a kada dođu teška vremena naprosto im se zahvale.

“Prema EU direktivama, potrošač treba moći otići na javnu uslugu, bez ugovornih obveza, međutim, ovo je izvanredna situacija. U povijesti se nije pojavljivala situacija da vam cijena plina na tržištu ode 10-15 puta više. U veljači prošle godine, tržišna cijena je bila ispod 20 eur/MWh, a danas je 260 eur/MWh.

Moguć stečaj

Čak su se i manji javni opskrbljivači u ovim okolnostima odlučili prestati baviti ovim segmentom, zbog čega se javlja pitanje može li se dogoditi da i Gradska plinara Zagreb – Opskrba odustane od svega.

“U slučaju većih gubitaka moguć je i stečaj. Neću najavljivati takve okolnosti, ali ako budu ostvari veliki gubici, moguće je da ostane i bez toga. Vjerojatno oni traže i druge načine kako će opstati. Bila je ova situacija da traže garancije plaćanja”, rekao je Pudić.

Poručio je da se ne može dogoditi da građani ostanu bez plina jer plin na tržištu postoji.

“Pitanje je samo cijena koja će zadesiti građane. Tu ulogu preuzima Vlada koja bi morala naći rješenje da to ne bude značajan udar u kojem će cijene odu četiri, pet puta gore. Danas jedno kućanstvo koje troši 1000-1500 kubika plina, ako bude moralo platiti 30.000 kuna za ogrjevnu sezona, to će biti ipak previše”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!