Doznajemo: Uhićena bivša rektorica porekla krivnju. Muljaže na Sveučilištu svaljuje na suradnike

Crna kronika 06. stu 202320:46 1 komentar
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Čeka se da USKOK odluči hoće li za aktere najnovije afere tražiti istražni zatvor.

Bivša rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican porekla je tijekom ispitivanje krivnju za malverzacije prilikom realizacije građevinskog projekta studentskog doma što joj ih USKOK stavlja na teret. Zbog njih je jutros uhićena zajedno s Antom Stanišićem, direktorom tvrtke Graditelj svratišta.

Ona tvrdi da su sve napravili zaposlenici zaduženi za javnu nabavu.

Lanac korupcije do rektorice

Vican je osumnjičena da Stanišiću nije naplatila bankarsku garanciju iako su odustali od građevinskog projekta u studenom 2019. godine. Učinila je to, kako tvrdi USKOK, jer ju je Josipa Pleslić ex Rimac, bivša HDZ-ova državna tajnica, tražila da pogoduje Graditelju svratišta. Nju je pak za to zamolio Stanišić, te joj za uzvrat, sumnjaju istražitelji, dao mito – režije za stan u kojem je živjela, te montažu jedne tende. Bilo je tu, kako neslužbeno doznajemo, i raznih ručkova koje je Stanišić navodno plaćao Josipi Pleslić ex Rimac.

I Stanišić je danas nakon uhićenja iznio obranu, dok Josipa Rimac još nije dobila ni službenu informaciju o novom kaznenom postupku. Njezin odvjetnik Ivan Gržić za N1 je izjavio kako ga pomalo čudi tajming ovog novog procesa s obzirom na je riječ o informacijama koje je USKOK imao i ranije.

To je potvrdio i odvjetnik Alan Kubat koji je zastupao Dijanu Vican danas na ispitivanju u USKOK-u.

Zašto je baš sada otvorena ova afera?

Doduše odvjetnik nije želio potvrditi što je Vican izjavila u svojoj obrani, već je samo kazao da je istražiteljima ukazala na razloga zbog kojih ne postoji nikakva njezina kaznena odgovornost u ovom slučaju.

“Odluka je USKOK-a zašto su baš sada odlučili i uhititi gospođu Vican i pokrenuti ovaj postupak”, kazao je odvjetnik ne želeći komentirati kako to da Josipa Pleslić ex Rimac nije sada ponovno uhićena. “Dijana Vican izjavila je kako nema nikakve veze s Josipom Rimac, odnosno da nije postupala po njezinim traženjima”, dodao je.

Prema Kubatovim riječima USKOK će tek sutra donijeti odluku hoće li protiv Dijane Vican tražiti istražni zatvor. Očekuje se i odluka o istražnom zatvoru za Antu Stanišića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare