Ukinuta presuda Filipu Zavadlavu

Crna kronika 13. ruj 202215:511 komentar
Filip Zavadlav
N1/Ilustracija

Visoki kazneni sud ukinuo je presudu splitskog Županijskog suda kojom je Filip Zavadlav u veljači prošle godine nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora zbog trostrukog ubojstva pa će mu se za taj zločin, kako se neslužbeno doznaje, ponovno suditi.

Apelacijski sud još nije priopćio obrazloženje svoje ukidajuće odluke pa nisu poznati detalji zbog čega je sud ukinuo presudu, no zna se da je Zavadlavu produljen istražni zatvor.

”Odluka je za mene sasvim očekivana obzirom na podnesene žalbe. Zanima me obrazloženje odluke Visokog kaznenog suda, da vidim što je po njima bilo sporno i kakve su upute za sudsko vijeće u novom postupku”, kazao je za medije Zavadlavov branitelj Branko Šerić.

Šerić je u žalbi na nepravomoćnu presudu splitskog Županijskog suda tvrdio da Zavadlav nije bio ubrojiv te je zatražio novo vještačenje i suđenje.

Mediji dodaju da će se Zavadlavu ponoviti suđenje na Županijskom sudu u Splitu i to opet pred sudskim vijećem sutkinje Višnje Strinić.

Zavadlav (26) je 11. siječnja 2020. s 37 metaka iz automatske puške u Varošu ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motorima. Nakon krvoprolića u Varošu predao se splitskoj policiji samo nekoliko sati nakon što je ubio trojicu naočigled šokiranih građana.

Smanjena ubrojivost kao olakotna okolnost

Uhićen je u kafiću u blizini Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a prije nego li je došao tamo u obližnji kontejner na cesti je odbacio pušku koju su kasnije pronašli istražitelji.

Za svako od ubojstava je dobio po 15 godina zatvora, za nedozvoljeno držanje oružja je osuđen na godinu dana, a za opće opasnu radnju dvije godine zatvora što je sve objedinjeno kaznom od 40 godina.

Tijekom dokaznog postupka je utvrđeno da je Zavadlav postupao s izravnom namjerom, vještaci su utvrdili miješane poremećaje ličnosti, ali ne i da boluje od duševne bolesti te da je bio bitno smanjeno ubrojiv.

Upravo mu je ta bitno smanjena ubrojivost, kao i teške obiteljske prilike, bila olakotna okolnosti, a otegotne dosadašnja osuđivanost, brutalnost, odlučnost, hladnokrvnost, korištenje ubojitog oružja kao i to što nije izrazio sućut obiteljima žrtava niti pokazao kajanje.

Odvjetnik Šerić je nakon izricanja presude najavio žalbu i izjavio kako je zadovoljan time što je sud prihvatio tvrdnju obrane da motiv nije bila osveta. Njega i izostanak motiva uvjerava da Zavadlav nije bio ubrojiv.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar